Predzadnja 7. stran letošnjega leta nas bo popeljala med platnice knjige Kljub vsemu reci življenju DA. Gre za doživljanje taboriščnega življenja skozi oči psihologa. Avtor je Viktor E. Frankl, avstrijski nevrolog in psihiater, ki je bil med 2. svetovno vojno interniran v Auschwitzu in nekaterih manjših taboriščih. Svoje znanje je uporabil za pomoč sojetnikom, hkrati pa je v tem času razvil zametke logoterapije, avtor katere je in jo imajo za tretjo dunajsko šolo psihoterapije. Kljub vsemu reci življenju DA nam bosta predstavili učiteljica otrok s posebnimi potrebami in knjižna blogerka Ajda Lalič ter avtorica oddaje Andreja Gradišar.

Psiholog v koncentracijskem taborišču išče smisel življenja

Med platnicami knjige Kljub vsemu reci življenju DA najdemo doživljanje taboriščnega življenja skozi oči psihologa. Avtor je Viktor E. Frankl, avstrijski nevrolog in psihiater, ki je bil med drugo svetovno vojno interniran v Auschwitzu in nekaterih manjših taboriščih. Svoje znanje je uporabil za pomoč sojetnikom, hkrati pa je v tem času razvil zametke logoterapije, avtor katere je in jo imajo za tretjo dunajsko šolo psihoterapije. Kljub vsemu reci življenju DA je mešanica spominov in strokovne literature, pravi učiteljica otrok s posebnimi potrebami in knjižna blogerka Ajda Lalič. V knjigi je našla številne vzporednice s časom, v katerem živimo:

"Knjigo sem brala med prvim valom koronavirusa. Ne glede na to, da ne moremo primerjati vojnih grozot s stanjem zdaj, se mi je zdelo povezano. Takrat res niso vedeli, koliko časa bo vse trajalo. Tako kot mi ne vemo. Jaz sem imela na neki točki določena pričakovanja, da bomo šli v šolo takrat in takrat. In ko se to ne uresniči, si razočaran čisto na svoj način. Enako je bilo med taboriščniki. Nekateri so bili trdno prepričani, da bo do božiča vsega konec. Ko se to ni zgodilo, so ljudje umrli. En kup smrti je bilo med božičem in novim letom. Ker ko um obupa, obupa tudi telo. To je dobra knjiga za to obdobje, da nas malo opomni, kakšne cilj si postavljati."

Andreja Gradišar