Na Zvezi potrošnikov Slovenije so se pred kratkim lotili tržnega pregleda zamrznjenih rogljičkov in ugotovili, da hrustljava skorjica in nežna sredica v sebi lahko skrivata marsikaj.

Tržni pregled Zveze potrošnikov Slovenije

Ponudba zamrznjenih rogljičkov na naših trgovskih policah ni tako pestra, kot bi pričakovali. Večino izdelkov, tudi različnih trgovskih znamk, proizvede znan slovenski proizvajalec pekarskih izdelkov. Vendar zanimivo – kljub temu niso vsi narejeni po enaki recepturi, največje razlike so v številu aditivov, ki se giblje od enega pa vse do 13. Na nedavnem tržnem pregledu na Zvezi potrošnikov Slovenije so, kot pove Anja Bolha, to ponudbo podrobneje pregledali, in sicer pri rogljičkih z mareličnim nadevom in maslenih rogljičkih.

"Pri večini zamrznjenih rogljičkov najprej zbode v oči dolg seznam sestavin, tudi do deset vrstic." 

Da naj bodo takšni rogljički samo občasna popestritev jedilnika, med drugim torej povedo dodatki številnih aditivov. Gre za pomagala pri obdelavi in vzhajanju testa, za emulgatorje, sredstva za obdelavo testa z askorbinsko kislino, dodani so tudi konzervansi, arome, pri nadevih tudi gostila in stabilizatorji.

Nataša Rašl