S posledicami pandemije se spopadajo številna podjetja v Sloveniji. Evropska komisija je sicer napovedala, da naj bi slovensko gospodarstvo prišlo na raven pred pandemijo leta 2022. Tudi v žirovski družbi Poclain Hydraulics, ki je trinajst let v večinski francoski lasti, čutijo nova nihanja na evropskem trgu, obenem pa tudi spodbudna oživljanja pri globalnih kupcih. Pogovor z direktorjem Alešem Bizjakom.

Kljub nihanjem in negotovosti nova naročila morda obetajo umiritev razmer

S posledicami pandemije se spopadajo številna podjetja v Sloveniji. Evropska komisija je sicer napovedala, da naj bi slovensko gospodarstvo prišlo na raven pred pandemijo leta 2022. Tudi v žirovski družbi Poclain Hydraulics, ki je trinajst let v večinski francoski lasti, čutijo nova nihanja na evropskem trgu, obenem pa tudi spodbudna oživljanja pri svetovnih kupcih. Direktor Aleš Bizjak:

"V novih naročilih, v Žireh tržimo hidravlične ventile, vidimo priložnost za vnovično rast. To oživljanje pa je skokovito in precej hitrejše, kot smo predvidevali. Zato zmogljivosti težko hitro prilagajamo potrebam svetovnih trgov. Oživljanje teh trgov je povezano tudi z večjo proizvodnjo. Ko pride do skokovite rasti, si pomagamo z lastnimi kadri. Delamo nadure, delamo ob sobotah, dobavitelji povečujejo zmogljivosti in dobivajo dodaten posel. Tako intenzivno delo trenutno zaposlenih pa ne bo šlo v nedogled."

V družbi, ki je v večinski lasti francoske skupine Poclain, iščejo nove kadre: operaterje v proizvodnji, strojnike, kovinarje, mehatronike, logiste.

"September in oktober sta bila zelo zahtevna tudi za naše podjetje, saj smo se srečevali z okužbami. Imamo stroge preventivne ukrepe, ob vstopu zaposlenim in obiskovalcem daljinska kamera samodejno izmeri telesno temperaturo, vsi zaposleni nosijo maske. Naši zaposleni dosledno upoštevajo ukrepe v podjetju in domačem okolju. To je naša kolektivna zmaga, saj novih okužb trenutno nimamo," pojasnjuje direktor Aleš Bizjak.

Aljana Jocif