Ob svetovnem dnevu strpnosti se ukvarjamo z vprašanjem, kako izkoreniniti sovražni govor na svetovnem medmrežju. Središčna točka za prijavljanje sovražnega govora na internetu v Sloveniji je Spletno oko.

Središčna točka za prijavljanje sovražnega govora na internetu v Sloveniji je Spletno oko

Danes zaznamujemo svetovni dan strpnosti, spominski dan, ki ga je v Deklaraciji o načelih strpnosti razglasila Generalna konferenca Unesca na svojem zasedanju 16. novembra 1995. Razglasitev je sovpadala s 50. obletnico nastanka Unesca in podpisa Unescove ustave 16. novembra 1945. Čeprav bi nestrpnost in sovraštvo do drugačnih v 21. stoletju morala biti stvar preteklosti, se zdi, da se ta le še krepi, kar je vidno zlasti na svetovnem spletu. Od leta 1995, ko je bila deklaracija sprejeta, se je svet dodobra spremenil. Če je bil takrat internet še v povojih, danes svetovni splet predstavlja  virtualno komponento realnosti, ki v odsotnosti fizične interakcije in z možnostjo spremenjene identitete predstavlja odlično gojišče nestrpnosti in sovražnega govora. S tem, kako sovražni govor v svetovnem medmrežju izkoreniniti, se ne ukvarjamo samo pri nas, temveč povsod po svetu.

Središčna točka za prijavljanje sovražnega govora na internetu v Sloveniji je Spletno oko, ki deluje v okviru Centra za varnejši internet, ki ga koordinira Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede. Koordinatorka prijavne točke Spletno oko je Urša Valentič.

 

Družbeno dogajanje se kaže tudi v duševnem zdravju ljudi in načinu komunikacije na spletu. Gre za naš strah. Sovražni govor je vsako javno razpihovanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti na podlagi osebnih okoliščin in ni usmerjen proti posamezniku kot samemu sebi.

 

V ustavni preambuli Unesca med drugim tudi piše: "Če naj se mir ne razblini, mora biti zgrajen na temeljih intelektualne in moralne solidarnosti človeštva." V deklaraciji je posebej poudarjen pomen izobraževanj o strpnosti: "Izobraževanje je najučinkovitejši način za preprečevanje nestrpnosti" in "izobraževanje za strpnost bi se moralo obravnavati kot nujna obveznost".

Prijavo lahko vsak uporabnik spleta poda anonimno na spletni strani spletno-oko.si in izpolni prijavni obrazec, ki ga vodi skozi postopek. Če naletite na sovražni govor, ne odlašajte s prijavo.

Peter Močnik