"Smo kalejdoskop vsega, kar smo doživeli"

Spomin je čudna stvar. Kot sanje. Ko jih hočeš izpovedati, se spomniš samo podob, občutkov, atmosfere. Spomin je čudna stvar. Ogledalo, ki škandalozno laže, je rekel nekdo. Pes, ki se uleže tam, kamor se mu zazdi, je rekel nekdo. Koliko stvari počnem samo zato, da ne bi pozabila? Da bi se spomnila? Pišem. Fotografiram. Snemam. Z diktafonom, s kamero, s svojo glavo. Včasih se mi zdi, da vse, kar delam, delam zato, da ne bi pozabila. Da bi »nekaj od vseh teh trenutkov, srečanj, besed, haikujev, vonjev…« ostalo za zmeraj. Oktober 2012

Tako zapiše novinarka Vesna Milek v eni izmed zgodb, ki jih je zbrala v knjigi z naslovom Ogledala. Zbirka kolumen, ki jih je avtorica napisala za časopis Delo, prinaša presek prostora in časa preteklega desetletja.

V resnici je ta knjiga nostalgija po teh časih za katere, se nam je zdelo, da ne morejo miniti. Kdo nam lahko vzame potovanja, kdo nam lahko vzame gledališče, koncerte, druženja, srečanja, poljube, dotike? V bistvu je ta knjiga obupana nostalgija po tistem kar smo imeli.

Tita Mayer