Ljubljanska tovarna sladkorja iz prve polovice 19. stoletja dobiva novo namembnost. Težko pričakovana prenova bo z napovedanim odprtjem jeseni 2021 prestolnici ponudila novo kulturno območje, Slovenijo pa uvrstila med vidnejše akterje na področju sodobne umetnosti v Evropi. Ljubljana upa, da bo ravno s projektom Galerije Cukrarna leta 2025 pridobila naziv evropske prestolnice kulture. V tokratni oddaji Prvi na obisku se bo ekipa Prvega z gosti ozrla v zgodovino Cukrarne, preverila, kakšen arhitekturni izziv pomeni prenova in kaj Ljubljana in Slovenija s tako obsežnim galerijskim prostorom pridobita.

Prenova Cukrarne sodi med statično in izvedbeno enega najzahtevnejših projektov v Sloveniji

Ljubljanska tovarna sladkorja iz prve polovice 19. stoletja dobiva novo namembnost. Težko pričakovana prenova bo z napovedanim odprtjem jeseni 2021 prestolnici ponudila novo kulturno območje, Slovenijo pa uvrstila med vidnejše akterje na področju sodobne umetnosti v Evropi. Ljubljana upa, da bo ravno s projektom Galerije Cukrarna leta 2025 pridobila naziv evropske prestolnice kulture. V tokratni oddaji Prvi na obisku se je ekipa Prvega z gosti ozrla v zgodovino Cukrarne, preverila, kakšen arhitekturni izziv pomeni prenova in kaj Ljubljana in Slovenija s tako obsežnim galerijskim prostorom pridobita.

Direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljana Blaž Peršin pojasnjuje, da se bodo tu povezovale različne umetniške prakse:

"Od tipičnih likovnih razstav, do multimedijskih prezetacij, performativnih, sodobnih glasbenih umetnosti. Tu bo vozlišče različnih pojmov, kako doživimo sodobno umetnost. Tudi sami prostori bodo omogočili prikazovanje teh praks, ki jih sicer v drugih podobnih ustanovah v Ljubljani ne moremo prikazati.«

Cukrarna je po Peršinovih besedah lahko tudi jeziček na tehtnici, ki bo odločal o tem, ali bo Ljubljana postala evropska prestolnica kulture 2025:

"Cukrarna in njena prenova je ena izmed temeljnih infrastrukturnih postavk naše kandidature za evropsko prestolnico kulture. Moramo vedeti, da celotna kandidatura temelji na principu solidarnosti, sodelovanja. Da ne more biti vse skoncentrirano v strogem centru mesta. Že zato je bil namen Cukrarne to, da se postavi na rob samega centra. Obenem pa nudi možnost za javno platformo, javni prostor, ki nagovarja ljudi v tem, da je kultura danes pomembna, da je kultura ena izmed bistvenih gospodarskih panog in da na ta način lahko ta kandidatura dobi neko novo veljavo.«

Bojan Leskovec, Peter Močnik