Kako nastanejo eksperimenti v Hiši eksperimentov? Luka Vidic pravi, da morajo biti dovolj robustni, da jih obiskovalci ne uničijo in zagotovo ne drži, da izhajajo le iz fizike in kemije. Poleg vseh novih spletnih e-ksperimentov, ki jih obljubljajo za letošnjo Noč raziskovalcev, smo naredili tudi kratek radijski eksperiment.

Pri poskusih so napake in naključja dobrodošli, tako sta do novih odkritij prišla tudi Arhimed in Röntgen

Kako nastanejo eksperimenti v Hiši eksperimentov? Luka Vidic pravi, da morajo biti dovolj robustni, da jih obiskovalci ne uničijo, in zagotovo ne drži, da izhajajo le iz fizike in kemije. Poleg vseh novih spletnih e-eksperimentov, ki jih obljubljajo za letošnjo Noč raziskovalcev, smo naredili tudi kratek radijski eksperiment.

Pri raziskovanju moramo biti odprti za nove ideje in moramo opaziti, če eksperiment skrene z načrtovane poti, in si razložiti, zakaj je tako, pravi Vidic:

"Včasih se napake izkažejo za super stvar, včasih je pa treba vse začeti znova. Tukaj ni nič narobe, napake so sestavni del raziskovanja."

Po naključju, in nedvomno tudi z veliko znanja, sta na primer tako do novih odkritij prišla tudi Arhimed in Röntgen. Zvedavost je torej ključna, zato Vidic vse poslušalce postavi pred izziv.

"Vsaj ena stvar, ki sem jo povedal, je gotovo napačna. Katera? Raziščite in spoznajte kaj novega!"

Ana Skrt