Ko se je letos spomladi začela epidemija novega koronavirusa, se je zaradi ustavitve velikega dela gospodarskih dejavnosti močno povečala brezposelnost. Med skupinami, ki jih je to najbolj prizadelo, so tudi mladi: skupno število brezposelnih, mlajših od 30 let, je bilo konec preteklega meseca za slabih 30 odstotkov višje kot pred enim letom. Po zadnjih podatkih o stopnji brezposelnosti, ki veljajo za mesec avgust, je brezposelnih skoraj 11 odstotkov mladih od 25 do 29 let in dobrih 16 odstotkov mladih od 15 do 24 let. Prispevek Alje Zore.

foto: useche70 (Pixabay)

Brezposelnih, mlajših od 30 let, je skoraj 30 odstotkov več kot pred enim letom

Ko se je to pomlad začela epidemija novega koronavirusa, se je zaradi ustavitve velikega dela gospodarskih dejavnosti močno povečala brezposelnost. Med skupinami, ki jih je to najbolj prizadelo, so tudi mladi. Po zadnjih podatkih o stopnji brezposelnosti, ki veljajo za avgust, je brezposelnih skoraj 11 odstotkov ljudi, starih od 25 do 29 let, in dobrih 16 odstotkov tistih, ki so stari od 15 do 24 let.

»Več možnosti je bilo pred marcem, preden se je začela epidemija. Pozneje je bilo manj razpisov, manj delovnih mest, tudi manj odgovorov. Položaj je bila težavnejši. Na začetku sem se prijavljala le na razpise, ki so mi bili res všeč. Ko sem videla, da odgovorov po večini sploh ne dobim ali pa so negativni, sem se začela prijavljati tudi na tiste, ki me niso tako zanimali. Bila sem povabljena na nekaj pogovorov, ampak vedno je bil problem, da nisem imela izkušenj, ker delodajalci res cenijo izkušnje. Vendar teh ne moreš imeti, če si pravkar končal študij.« (24-letna Vesna)

Brezposelnost mladih po navadi tudi dolgoročno vpliva na življenje celotne generacije, ki jo zaznamujeta slabši življenjski standard in počasnejše osamosvajanje od staršev.

»Žal se bodo te posledice vlekle še dlje časa. Spet bomo imeli izgubljeno generacijo, podobno kot že v prejšnji finančni krizi. Zdaj, nekaj let pozneje, bodo novi mladi, ki bi morali stopati na trg dela, znova označeni za izgubljeno generacijo.« (Tea Jarc, predsednica sindikata Mladi Plus)

Alja Zore