Lectarska delavnica gostišča Lectar v Radovljici

Nedeljska reportaža se podaja v kletne prostore gostišča Lectar v starem mestnem jedru Radovljice.
Tam je hišna lectarija, ki kot muzej hrani spomin na staro slovensko lectarsko obrt; kot živa in živahna delavnica pa s svojimi lectovimi izdelki - srci, konjički, podkvami, pikapolonicami in Miklavži - skrbi, da gre tradicija, ki je hiši dala ime, naprej.

Posebnost recepta je, da lectovi izdelki zdržijo desetletja in desetletja. Osnova je medenjak, glavne sestavine so torej moka, med in začimbe. Že sama moka se ne pokvari, med je konzervans in začimbe so konzervans. Barva in okrasje pa sta iz sladkorja in škroba. V lectu torej ni ničesar, kar bi se lahko pokvarilo.
- Jože Andrejaš

Včasih je bil zelo popularen lect v obliki stenske ure. Ko smo pa to začeli delati mi, pa že nihče več ni hotel tega kupiti. Pa smo vzeli isto obliko in iz nje naredili pikapolonico. To je bil pa potem velik hit.
- Mojca Geč

Ambrož Kvartič