Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Sodelovanje občine in romskega svetnika se je pri dostavi toplih malic za otroke s subvencionirano malico med epidemijo izkazalo kot zelo pomembno

Prejšnji teden so otroci, ki jim med izobraževanjem pripada subvencionirana malica, na dom začeli prejemati topli obrok. Preverili smo, kako je z dostavo obrokov v romskih naseljih, kjer starši nimajo prevoza. V občini Cankova je ključno vlogo pri informiranju romskih staršev prevzel romski svetnik v občini.

"Znova se je pokazalo, kako pomembno je sodelovanje in da sploh imamo romskega svetnika v občini. Tople obroke dostavljamo v vsa štiri romska naselja otrokom, ki jim pripada subvencionirana malica. Pri tem pa nam pomaga predvsem osnovna šola, s katero smo skupaj organizirali prevoz malice do tistih staršev, ki malice za otroke niso mogli prevzeti sami," pove župan občine Cankova Danilo Kacjan.

Glede na podatke nemške raziskave je v prvih šestih mesecih kar 73 odstotkov Romov v Evropi izjavilo, da so se srečali z anksioznostjo in paničnimi napadi. Pomoč lahko zdaj poiščejo tudi Romi v Sloveniji, saj je začel delovati telefon za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji covida-19. Na brezplačni telefonski številki 080 51 00 bodo 24 ur na dan, vse dni v tednu strokovno pomoč ponujali izkušeni psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki s področja duševnega zdravja. Telefon je nastal v sodelovanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Društva psihologov Slovenije, Rdečega križa Slovenije, Slovenske krovne zveze za psihoterapijo, Zaupnega telefona Samarijan, Združenja zakonskih in družinskih terapevtov in Zveze prijateljev mladine Slovenija – TOM telefon.

Poklicali smo tudi v New York. Romski pisatelj in aktivist George Eli je z nami delil vtise po volitvah v Združenih državah Amerike in kako, če sploh, so bili Romi vključeni v volilni proces ter s kakšnimi izzivi se spoprijemajo ta hip.

"Romi v preteklosti nismo sodelovali toliko v politiki kot danes. Sam prihajam iz skupine Romov Vlahov, ki so se v Združene države preselili v obdobju migracij med letoma 1880 in 1925. Nekako je ta skupina pri nas tudi najopaznejša. Romi, še posebej v moji skupnosti, smo politično aktivni postali na zadnjih volitvah in še to zaradi sodelovanja z Evangeličansko cerkvijo. Ta je pri nas zelo republikanska, zato so posledično tudi Romi volili pretežno republikansko stranko in so jim tako bližje vrednote republikancev in Trumpa, čeprav ti niso naklonjeni manjšinam. Podobno je na jugu Združenih držav, na severu pa najdemo vse več Romov, ki so podprli demokratično stranko," je povedal George Eli.

Čas epidemije je za ranljive skupine še posebno težak. Tega se zavedajo tudi v Medgeneracijski hiši Sadeži družbe v Murski Soboti, kjer ponujajo različne oblike pomoči.

 

Sandi Horvat