Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Zoogeografska karta Jugoslavije, davčni uslužbenec in njegova astronomska opazovalnica, prva redna profesorica za dramsko igro in umetniško besedo na Akademiji za igralsko umetnost, oče Lakotnika, Zvitorepca in Trdonje

Ivan Tomec je kot davčni uslužbenec delal v Ljubljani in drugod po Sloveniji. Leta 1918 si je v Kamniku uredil astronomsko opazovalnico, od leta 1935 pa jo je imel v Ljubljani. Na podlagi dolgoletnih opazovanj Sonca je sklepal, da so geomagnetni pojavi, vremenske ujme in potresi na Zemlji v vzročni zvezi s številom njegovih peg, njihovo obsežnostjo in gibanjem. Objavil je veliko poljudnih člankov, nekaj strokovnih razprav in tri knjige. Ivan Tomec se je rodil na današnji dan leta 1880 v Fari na Blokah.

Na današnji dan leta 1881 se je v Kamniku rodila gledališka igralka, režiserka in pedagoginja Frančiška Ksavera Marija Eppich, po poroki baronica von Osten Sacken, znana predvsem po umetniškem imenu Marija Vera.  Študirala je na Konservatoriju za glasbeno in gledališko umetnost na Dunaju ter si kot prva med vsemi slovenskimi igralci in igralkami pridobila formalno gledališko izobrazbo. Najprej je nastopala v Zürichu, Berlinu in drugih nemških mestih. Leta 1913 je prvič igrala tudi v filmu. Po prvi svetovni vojni je najprej nastopala v Novem Sadu in Beogradu, od leta 1923 pa je bila članica Drame Slovenskega narodnega gledališča v Ljubljani. Tu je pozneje postala tudi prva redna profesorica za dramsko igro in umetniško besedo na Akademiji za igralsko umetnost. Kot igralka je izkušnje iz velikega sveta povezala z domačim izročilom in sodobnostjo, vendar je pri tem ohranila značilnosti svojega visokega, psihološko poglobljenega sloga. Marija Vera velja za tragedinjo z izostrenim čutom za velikopotezno kompozicijo in izredno skrbjo za kultivirano dikcijo. Za svoje umetniško delo je leta 1951 prejela Prešernovo nagrado.

Jovan Hadži, zoolog svetovnega slovesa, znan zlasti po izvirnih prispevkih k preučevanju razvoja živalstva, je deloval najprej v Zagrebu, nato pa v Ljubljani. Tu je dosegel mednarodni ugled in  pol stoletja plodno deloval za razvoj in napredek naravoslovja med Slovenci. Po študiju naravoslovja na Dunaju se je najprej zaposlil na zagrebški univerzi, sodeloval je z italijanskimi obmorskimi zoološkimi inštituti, se udeleževal raziskovalnih križarjenj po Jadranu in se povezal s splitskim biološko-oceanografskim inštitutom. Pred 100 leti je na  novo ustanovljeni ljubljanski univerzi prevzel katedro za zoologijo in začel preučevati živalstvo v kraškem podzemlju in v alpskem gorstvu. Do 2. svetovne vojne je odkril več kot sto novih vrst in rodov, izdelal pa je tudi prvo zoogeografsko karto Jugoslavije. Dve desetletji je bil upravnik Inštituta za biologijo pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, ki so ga pozneje poimenovali po njem. Zoolog Jovan Hadži se je rodil leta 1884 v Temišvaru v Romuniji.

Animator, ilustrator, stripar, kipar, novinar in filmski režiser Miklavž ali Miki Muster se je za svoj poklic navdušil, ko so okoli leta 1938 v Ljubljani vrteli celovečerni film Sneguljčica in sedem palčkov. Tedaj je začel sanjariti o tem, da bi tudi sam ustvarjal risane filme. Po končani gimnaziji se je vpisal na Likovno akademijo v Ljubljani, kjer je dokončal študij kiparstva. Od leta 1952 do leta 1973 je bil zaposlen kot novinar Slovenskega poročevalca, od leta 1974 je ustvarjal kot svobodni umetnik, pretežno v Nemčiji. Štejemo ga za začetnika slovenskega stripa in enega najuspešnejših ustvarjalcev na tem področju. Ustvaril je Lakotnika, Zvitorepca in Trdonjo, medvedka Neewe, Lupinice, Snežka, Ostrostrelca, Stezosledca, Zadnjega Mohikanca in druge junake  številnih stripov in slikanic. Leta 2015 je prejel veliko Prešernovo nagrado. V obrazložitvi med drugim piše: "Mustrovi stripi vsebujejo spoj natančne obrisne linije, stilizacijo in realistični perfekcionizem, zanesljivo kompozicijo, pregledno kadriranje, brezhibno animacijo likov, stripovsko dinamiko, scenaristično inventivnost in tekoče dialoge."  Animator in stripar  Miki Muster se je rodil leta 1925 v Murski Soboti.

Stane Kocutar