Danilo Katz je ravnatelj evropske ljudske šole v Šmihelu pri Pliberku, na kateri za 95 učencev skrbi 15 učiteljic. Učenci se učijo kar 4 jezike, poleg nemščine in slovenščine še angleščino in italijanščino, in tu je zelo pomemben stik z učitelji. Medtem ko pouk v Avstriji za učence višjih razredov in za študente vnovič poteka na daljavo, so učenci nižjih razredov - od 1. do 4. - še v šolskih klopeh, tudi v Šmihelu pri Pliberku. Vprašanje pa je, kako dolgo še.

Ravnatelj ljudske šole v Šmihelu pri Pliberku Danilo Katz o pouku na avstrijskem Koroškem med covidom-19

Evropsko ljudsko šolo v Šmihelu pri Pliberku obiskuje 95 učencev, zanje pa skrbi 15 učiteljic. Učenci se učijo kar štiri jezike, poleg nemščine in slovenščine še angleščino in italijanščino, in tu je zelo pomemben stik z učitelji, ugotavlja ravnatelj Danilo Katz. Medtem ko pouk v Avstriji za učence višjih razredov in za študente vnovič poteka na daljavo, so učenci nižjih razredov, od 1. do 4., še v šolskih klopeh, tudi v Šmihelu pri Pliberku. Vprašanje pa je, kako dolgo še, saj se razmere tudi pri njih slabšajo.

Pouk v šolah je zelo pomemben, se strinja naš sogovornik, čeprav v prvem valu epidemije, ko so bile vse šole zaprte in je pouk potekal samo na daljavo, večjih težav niso imeli. Njihova platforma za učenje doma, kamor so učiteljice nalagale učno gradivo, je dobro delovala. Imajo pa lahko učenci ob vrnitvi v šolske klopi težave. V Šmihelu pri Pliberku večjih problemov niso zaznali, razen pri spoštovanju šolskega urnika, ampak tudi tu so se učenci hitro prilagodili. Pomembna pa je avtonomija, dodaja Daniel Katz.

"Če ima šola avtonomijo, da lahko določene stvari po svoje interpretira in organizira, je to velika prednost. To skušamo, kolikor se da, izkoristiti in prilagoditi šolsko ponudbo okolju in temu, kar družba pri nas potrebuje."

Kako dolgo pa bi lahko pouk za najmlajše še potekal v šolah? Po štiribarvnem semaforju, ki so ga uvedli v Avstriji, je tudi Južna Koroška obarvana v rdeče, toda šole so vedno stopnjo niže, torej velja za njih oranžna barva, pojasnjuje naš sogovornik. Prakse, da bi bile šole v epidemiološko varnejših območjih odprte, v slabših oziroma nevarnejših pa bi pouk potekal na daljavo, ne poznajo. Se pa učence razlikuje po starosti. Najmlajši imajo pouk za zdaj še v šolah, višje šolske stopnje pa na daljavo.

Mateja Železnikar