Med štirimi stenami

"Nikoli ni prepozno reči ne nasilju"

Začarani krog nasilja je mogoče pretrgati sporočajo sogovornice, ki so same prehodile trnovo pot iz nasilja

nasilje
foto: pixabay

Nobena ženska, nobena deklica, noben fantek, noben otrok na tem svetu ni kriv, da ga starši zlorabljajo, da ga pretepajo, da grdo z njim ravnajo. Krivi so starši. Krivi so partnerji. Krivi so sosedje, ki slišijo in ne pomagajo.

Epidemija je razgalila vse anomalije in neenakosti v naši družbi ter še bolj poglobila stiske tistih, ki jim življenje že pred korona krizo ni bilo naklonjeno. Dom v obdobju samoizolacije, mnogim predstavlja varno zavetje. Ob pozivih "ostani doma" pa vse prevečkrat pozabljamo na številne žrtve nasilja, ki so v teh dneh prisiljene živeti v nenehnem strahu pred povzročiteljem nasilja, mnoge med njimi iz dneva v dan trepetajo v strahu za lastno varnost in za varnost svojih otrok.  Ob mednarodnih dnevih akcij proti nasilju nad ženskami in deklicami, smo se pogovarjali s tremi žrtvami nasilja v družini, Monico De La Cali, Alenko Keber in Simono Nino Vrabič, ki so pogumno povedale svojo zgodbo z namenom opolnomočiti vse tiste, ki iščejo pot v življenje brez nasilja.

Eno izmed sporočil žrtvam je to, da nikoli ni prepozno reči »ne« nasilju. In če ti ne uspe prvič, drugič, tretjič, vedno je vredno poskusiti znova in si upati.