Les je favorit med materiali prihodnosti za industrijsko predelavo. Jernejka Drolec

Les je favorit med materiali prihodnosti za industrijsko predelavo

Predelava lesa ima v Sloveniji, ki ima več kot polovično pokritost države z gozdom, velik razvojni potencial.

Les dolgoročno veže ogljikov dioksid, njegova uporaba v industriji in gradbeništvu pa nas lahko hitreje pripelje do brezogljične družbe. Direktorat za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarstvo ter Ekosklad razvoj lesarstva spodbujata z različnimi razpisi, tudi v prihodnje se obeta veliko finančnih sredstev. Razvoj lesarstva je umeščen med strateško pomembne panoge države. Minister za gospodarstvo, tehnologijo in razvoj Zdravko Počivalšek:

"Lesno industrijo smo umestili v slovensko industrijsko strategijo. Naši cilji so povečati količino doma predelanega lesa na tri milijone kubičnih metrov letno in prihodke odprodaje v lesni panogi na 2,5 milijarde evrov letno, pa tudi povečati število zaposlenih na vsaj 15 tisoč. To bomo dosegli z naložbami, ki jih je vlada uvrstila med strateške. Med njimi je sedem lesnopredelovalnih centrov, katerih skupna investicijska vrednost presega 140 milijonov evrov."

 

V Sloveniji imamo velike količine lesa. Še vedno ga sicer preveč prodamo v tujino, a imamo tudi veliko gozda, imamo dobre končne proizvode, manjkajo pa nam polproizvodi, in to je tisto, kar bi nam pomagalo, da bi več lesa predelali v Sloveniji. Država je ustanovila družbo Slovenski državni gozdovi, ki je razočarala naše lesarje.  Naloga, ki jo ima uprava te družbe, to je vzpostavitev gozdno-lesnih verig za ohranjanje lesa v domači industriji, namreč še ni uresničena, poudarja direktor Direkcije za lesarstvo Danilo Anton Ranc:

"Eden izmed pomembnih ukrepov je vzpostavitev tako imenovanih lesnih centrov , ki jih določa zakon o gospodarjenju z državnimi gozdovi. Vlada je sprejela sklep, da mora uprava družbe Slovenski državni gozdovi vzpostaviti najmanj štiri take centre, za kar vlada določa tudi finančne vire."

Jernejka Drolec