Slovenska gledališča, ki so morala zaradi koronavirusa že drugič zapreti vrata, ostajajo v stiku z obiskovalci vsaj prek spleta. Na različnih spletnih straneh in youtube kanalih najdete arhivske posnetke predstav, pa tudi druge vsebine, kot so pogovori z igralci in podobno.

Slovenska gledališča med epidemijo

Slovenska gledališča, ki so morala zaradi koronavirusa že drugič zapreti vrata, ostajajo v stiku z obiskovalci vsaj prek spleta. Na različnih spletnih straneh in Youtubovih kanalih najdete arhivske posnetke predstav, pa tudi druge vsebine, kot so pogovori z igralci in podobno.

V gledališču Koper so zelo delovno preživeli poletje. Njihov Primorski poletni festival je občinstvu pod milim nebom ponudil res veliko predstav, koncertov in drugih dogodkov in tako so odigrali vse predstave, ki so jih do svojih financerjev dolžni izvesti.

"Iščemo neke nove oblike, hibridne predstave, možnosti, kako lahko naša umetnost živi na spletu." – direktorica Gledališča Koper Katja Pegan

V teh dneh je običajen delovni vrvež usahnil tudi v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, saj so zaradi novih epidemioloških ukrepov prekinili tudi vaje članov posameznih ansamblov, ki so doslej potekale v manjših skupinah.

"Zelo težki časi so to, zame najtežji v več kot 20-letnem obdobju, odkar vodim mariborski teater." – direktor SNG Maribor Danilo Rošker.

Delamo naprej, igralci vadijo, a ne vemo, kaj nas čaka v prihodnosti, pravi direktorica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor in dodaja -  odrezani smo od najpomembnejšega - od gledalcev.

 

Darja Groznik