Iz Škotske prihaja naša današnja sogovornica Drugega pogleda. Njeno ime je Susan oz. Susie Madley. V Sloveniji skupaj z možem živi že 14 let. Selitev se je zgodila po njeni prometni nesreči, ko je v časopisu videla članek o Sloveniji. Najbolje, da več o tem pove kar sama. V Blanco je Škotinjo poklicala Andreja Gradišar.

Susan Madley je iz Škotske, a že 14 let je njen dom brunarica na Blanci

Susan Madley je domači Burntisland zapustila pred 14 leti. Po prometni nesreči je iskala nove cilje in izzive v življenju. V časopisu je videla članek o Sloveniji in ga pokazala možu:

"Sem dala možu časopis in rekla, da hočem tja, da hočem tam živeti. Pa je rekel, da je v redu, greva pogledat."

Ko sta prišla v Slovenijo, sta imela občutek, kot da sta prišla domov. Skoraj takoj sta tudi začela iskati kraj, kje bi lahko živela.

"To je res noro. Najprej sva šla v turistično pisarno v Ljubljani, saj sva prišla iz Trsta z vlakom. Na pultu so imeli zemljevid Slovenije. Sem dala prst nanj in rekla, da hočem živeti tam. Za hec. Ko sem dvignila prst, sem videla, da je tam Brestanica, in potem sva šla tja."

Škotinja se je dobro vklopila v lokalno družbo. Tako na primer ob prvem maju plete venčke. Večkrat je bila tudi že povabljena na koline.

"Vse sem naredila. Prvih pet, šest let sem stalno hodila na koline. Zdaj sem vegetarijanka in ne hodim več. Ampak ja, sem vse naredila, sosedi sem pomagala pri klobasah, salamah."

Njena najljubša slovenska jed so štruklji. Pripravlja jih sama, saj je zagovornica doma kuhane hrane. Mož se občasno zaradi dela še vrača na Škotsko, sama takrat ostaja v Sloveniji. In pravi, da ne bo šla nikamor, saj je tu njen dom.

Andreja Gradišar