Aktualna tema

"Do nadaljnjega zaprto!"

Slovenski gostinci v koronskih časih

Galerija okusov
foto: A. Č./Prvi

Martinovovo bi ta teden v normalnih razmerah v gostilne in restavracije pritegnilo številne častilce mladega vina in martinovih kulinaričnih dobrot. A gostilne so zaprte, gostinci pa se že drugič letos borijo za preživetje. Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je že napovedala nov val odpuščanj in zapiranje gostinskih lokalov, saj tudi šesti protikoronski sveženj ne bo rešil položaja v gostinski panogi.

Številne je sicer prejšnji teden presenetil zapis na Facebooku priljubljenega ljubljanskega veganskega lokala Bistro Kucha, ki je zaprl obe poslovalnici. Ne bodo ju več odprli, "drugi lockdown je zabil žebelj v krsto", so zapisali lastniki. Kmalu po tem se je v medijih pojavila še zgodba Gostilne Mencinger iz Gornje Radgone. Matej Štefanec pravi, da so že pomladno zaprtje le stežka prebrodili, zdaj je še huje.

"V oktobru smo presegli prag 80-odstotnega zaslužka lanskega leta, kar pomeni, da bomo morali nadomestila spet vračati. Če se ne bo v kratkem nekaj spremenilo, bomo morali gostilno zapreti."

Obljubljena pomoč, nadomestila, krediti se morda slišijo lepo, a dejansko na neki način onemogočajo poslovanje, se strinja tudi Igor Pustotnik. Gostilno Furman v Lukovici pri Domžalah je vzel v najem ob koncu lanskega leta in za njim in njegovo ekipo je naporno leto …

"Poskusili smo z dostavo, a je hitro postalo jasno, da je povpraševanja premalo, stroškov pa preveč. In da če imaš dostavo, ostaneš brez pomoči iz koronskega svežnja, tako da se nam to ne izplača, smo na čakanju."

"Vrhunska kulinarika je na robu sesutja, to ni preprosta dejavnost, ki jo še enkrat zaženeš, kot bi prižgal luč," je v odprtem pismu pretekli teden zapisal slovenski kuharski mojster z Michelinovo zvezdico Tomaž Kavčič. "Če dopustimo, da se vrhunska kulinarika sesuje, bo treba pri marsičem začeti s točke, kjer smo bili pred tridesetimi, štiridesetimi leti. Generacije vrhunskih kuharjev, natakarjev in someljejev lahko izginejo oziroma se porazgubijo po svetu ali se posvetijo drugim dejavnostim," je še navedel.

Tudi Galerija okusov iz Petrovč sodi med ponudnike visoke kulinarike, junija je dobila Michelinov krožnik. Lastnik restavracije Gašper Puhan pravi, da je bil velik izziv že spomladansko zaprtje, tudi zdaj je zaprtje ravno v obdobju visoke sezone. V tem valu so ponudili možnost dostave predpripravljenih jedi, ki nam vrhunsko kulinariko pričarajo doma. Odziv je dober, kolikor toliko optimistični ostajajo tudi glede prihodnosti.

"Upamo, da se bo tudi v prihodnje čim več Slovencev zavedalo pomena slovenskega gostinstva in da je Slovenija v preteklosti na področju višje kulinarike naredila zelo veliko korakov. To raven moramo ohraniti in zato upamo, da bodo državne podpore zadostne, da bomo lahko delali naprej."

Več in podrobneje o težavah, strahovih in upih slovenskih gostincev v tem koronskem letu v prispevku.