Na Prvem smo sredi februarja v rubriki Veste, kaj jeste? v okviru serije o vitaminih govorili tudi o vitaminu D. Takrat smo povedali, da so posledice njegovega pomanjkanja: zmanjšana moč mišic, občasni krči, zmanjšana kostna gostota, večje tveganje za zlome, nastanek osteoporoze, na prvo mesto pa smo postavili povečano občutljivost za okužbe. Marca - ob prvem valu epidemije - so se pojavila tudi strokovna mnenja o tem, da je vitamin D lahko učinkovit kot preventiva in tudi kot kurativa pri najhujših posledicah okužb z novim koronavirusom. Zdaj za to obstajajo tudi dokazi.

Asist. Darko Siuka, dr. med., o najnovejši študiji, v kateri so bolnikom s covidom-19 umetno dodajali "sončni vitamin"

Asist. Darko Siuka, dr. med., specialist gastroenterolog iz UKC Ljubljana je ob prvem valu epidemije covida-19 v nekaterih medijih nastopil z napotki, kako se ubraniti pred novim virusom. Med drugim je poudaril pomen mineralov in vitaminov, ker so že takrat obstajale nekatere študije pozitivnega učinka vitamina D pri okužbah. Od marca se je po svetu izvedlo 47 različnih študij, ki kažejo na vzročno povezanost ali pa jo dokazujejo, kot v primeru prve interventne randomizirane študije v Španiji.

"Vitamin D je podcenjen in zame kot zdravnika ne bi bilo etično, da bi zdaj med epidemijo, ko že obstajajo dokazi o njegovih pozitivnih učinkih, molčal."

Pomanjkanju vitamina so najbolj izpostavljene ogrožene skupine: starostniki, nepokretni in kronični bolniki. V zimskem času sicer kar 80 odstotkov vseh odraslih Slovencev nima dovolj tega vitamina. Obenem so njegov vir redka živila, pa še ta – npr. morska hrana – se redko znajdejo na naših mizah. Vitamin D na ravni države je sicer dodan recimo mleku, vendar, po besedah sogovornika, ne v zadostnih količinah za omenjene učinke. Asist. Darko Siuka, dr. med., zato v zimskem času svetuje nadomeščanje v obliki prehranskega dopolnila.

"To ni čudežno zdravilo, ampak pripomoček, da je imunski sistem z virusom pripravljen opraviti po našem naročilu. To pomeni, da imunski sistem dela za nas."

Nataša Rašl