Danes je začelo delovati drugo nacionalno digitalno omrežje DAB+. Pred štirimi leti je v Sloveniji začelo delovati prvo digitalno radijsko omrežje, preko katerega oddajamo 4 nacionalne radijske programe: program , ki ga pravkar poslušate, torej Prvi, Val 202, ARS in Radio SI, ter 15 komercialnih postaj. Od aprila letos deluje lokalno DAB+ omrežje za območje Ljubljane in širše okolice, zdaj pa je, kot rečeno, vzpostavljeno še eno za celotno Slovenijo.

Od danes še eno nacionalno digitalno radijsko omrežje. Na njem so za zdaj Radio Koper, Radio Maribor, Radio Capodistria in Pomursko-madžarski radio, ostali bodo po razpisu AKOS-a.

Danes je začelo delovati drugo nacionalno digitalno omrežje DAB+. Pred štirimi leti je v Sloveniji začelo delovati prvo digitalno radijsko omrežje, preko katerega oddajamo 4 nacionalne radijske programe:  program , ki ga pravkar poslušate, torej Prvi, Val 202, ARS in Radio SI, ter 15 komercialnih postaj. Od aprila letos deluje lokalno DAB+ omrežje za območje Ljubljane in širše okolice, zdaj pa je, kot rečeno, vzpostavljeno še eno za celotno Slovenijo. Novo omrežje je razdeljeno na vzhodni in zahodni del, na njem  so že regionalni in manjšinski radijski programi RTV Slovenija, za ostale proste zmogljivosti pa se bodo druge lokalne in regionalne postaje potegovala na razpisu AKOS-a.

Digitalni radijski signal, ki zagotavlja občutno boljšo kakovost sprejema in zvoka, se hitro širi, najhitreje v avtomobilih,  število hišnih digitalnih radijskih sprejemnikov pa je za zdaj še bolj skromno. Norvaška je FM omrežje, kot prva in edina evropska država do zdaj, že ukinila, v Švici pa naj bi to naredili v prihodnjih dveh. treh letih.

Vodja Oddajnikov in zvez RTV Slovenija Miran Dolenec: "Pred štirimi leti, ob uvedbi te tehnologije, so imeli le redki avtomobili vgrajen digitalni sprejemnik. Zdaj pa ugotavljamo, da ima tak sprejemnik v serijski ponudbi že veliko novih avtomobilov. Od decembra naprej pa stopi v veljavo evropska direktiva, po kateri smejo biti v novih avtomobilih vgrajeni le digitalni aparati.  Če računamo, da se pri nas proda 50 tisoč avtomobilov na leto, to pomeni prav toliko poslušalcev digitalnega radia. Pri hišnih sprejemnikih je situacija nekoliko drugačna, na trgovskih policah so že, vendar ljudje po teh aparatih manj posegajo".

Drago Balažič