Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Devetindvajsetletna Leja Horvat po mamini smrti skrbi za mlajšo, gluhonemo sestro Nino; živita v majhni hiški, ki ni primerna za bivanje

V romskem naselju Gomilica v občini Turnišče živita sestri, 29-letna Leja in 24-letna Nina Horvat. Mlajša je od rojstva gluhonema, pred slabima dvema tednoma sta izgubili mamo. Oče jima je umrl že pred dvajsetimi leti. Živita v starejši hiški z nekaj prostori, ki so nujno potrebni obnove. Stene so mokre in vlažne, v kotih se nabira plesen, tudi izolacije ob našem obisku ni bilo videti. Prostor sta ogrevali le z majhno pečjo na drva. Pred tednom je zaradi posluha društva Pomagajmo odprtih src, v katerem deluje tudi kar nekaj romskih prostovoljcev, stekla obširna dobrodelna akcija za pomoč sestrama iz Gomilice.

»Ves mesec je že zelo stresen. Najprej vse, kar se je dogajalo z mamo, da je tako hitro zbolela, potem pa po nekaj dneh v bolnišnici padla v komo in nepričakovano umrla. Že zaradi tega sva s sestro še vedno v šoku. Vedeli sva, da tako ne moreva živeti in sem pomislila na društvo Pomagajmo odprtih src, če bi nama lahko kakor koli pomagalo. Odziva, še posebej v tolikšni meri, nisem pričakovala. In danes, ko se že vse ureja in prenavlja, sem zelo nestrpna in komaj čakam, da bo hiša drugačna. Vem, da ne bo v njej nič novega, vendar bo zagotovo boljše, kakor je bilo,« pove Leja Horvat.

In dobrodelna akcija še vedno poteka. Zato velja povabilo, če bi tudi vi radi pomagali sestrama iz Gomilice v Prekmurju, lahko to storite na več načinov. Še vedno pa se zbirajo tudi donacije na transakcijskem računu društva Pomagajmo odprtih src: SI56 02015 – 0254139042 s pripisom za Lejo.

Pred vnovično razglasitvijo epidemije je svoja vrata na novo odprla prva romska restavracija pri nas, Romani kafenava. Novi lastniki so poskrbeli za moderno, bolj svežo podobo in širšo ponudbo. Pogovarjali smo se tudi s Sanjo Bogičevič iz Vanče vasi, ki je z nami delila svojo zgodbo in spregovorila o tem, zakaj se je pri triintridesetih odločila, da nadaljuje srednješolsko izobraževanje.

»V sklopu projekta socialne aktivacije smo se udeležili tudi motivacijskega predavanja, na katerem je mladi Rom z nami delil svojo zgodbo, kaj je kljub vsem težavam in oviram dosegel. Odločila sem se, da tudi jaz lahko uresničim vse, za kar sem mislila, da je že prepozno. Še tisti dan, ko sem prišla domov, sem povedala možu in otrokoma, da grem nazaj v šolo in pridobim poklic. Naredila bom vse, da bom dobila tudi službo, ki si jo želim. Postati želim romska pomočnica in pomagati otrokom v šoli, da dosežejo vse, kar bodo želeli,« doda Sanja Bogičevič.

Zadnji ponedeljek v mesecu je prinesel tudi novo rubriko romskega jezika. V njej razkrivamo, kdo je bil eden prvih, ki je začel raziskovati romski jezik v Sloveniji.

 

Sandi Horvat