Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Izobraženi Romi letos poseben poudarek namenjajo politični pariticipaciji mladih Romih ter porastu diskriminacijie.

Romski akademski klub je kljub razmeram v državi letos uspešno izvedel še en festival romske kulture Romano Čhon. Tokrat že dvanajstič po vrsti. Na letošnjih predavanjih pa so velik poudarek namenili politični participaciji mladih Romov in z udeleženci delili osebne izkušnje. Predsednik Romskega akademskega kluba, Marcel Baranja, je bil lani tudi na trimesečnem pripravništvu v evropskem parlamentu.

»To je bila zame res ena posebna izkušnja. Ne samo, da sem kot Rom lahko poslušal in dobil vpogled koliko se dejansko govori in dela za romsko skupnost, sem na nek način pomagal tudi soustvarjati morebitne smernice za Rome v Evrope vnaprej. In to ter še veliko več želimo predati tudi našim udeležencem in slušateljem na predavanjih, pomembno je, da se o Romih informirajo predvsem neromi, še pomembneje pa bodoči socialni delavci in učitelji«, je izpostavil Marcel Baranja.

Naše poti nam prinašajo premiero prve romske polke. Vsaj tako pravijo člani Romano Glauso, ki s singlom najavljajo izid albuma prvenca, na katerem bo dvanajst avtorskih skladb, večinoma v romskem jeziku.

»Album je nastajal dobro leto in pol. Od vseh nas je zahteval veliko energije in truda, vendar se je na koncu vse to poplačalo, ko smo zaslišali končne podobe izbranih skladb. Je pa tudi res, da smo v tem času ustvarili veliko več skladb, tako, da imamo že tudi nekaj materiala za prihodnji material. In z našo polko najavljamo tudi naš album prvenec. Gre za skladbo, v kateri sta se združila slovenska narodno zabavna glasba in romski melos«, pove Darko Rudaš.

Mudili smo se v Mariboru, kjer smo preverili kako uspešno se v tej regiji mladi Romi vključujejo na trg dela. Tam jim pri tem pomagajo tudi razne organizacije.

»Zelo pomembno je kako pristopimo do teh mladih, še posebej, če prihajajo iz romske skupnosti. Njim želimo predstaviti predvsem to, da tudi s svojim neformalnim znanjem, lahko uspešno konkurirajo na trgu dela. Vendar pa dajemo še vedno velik poudarek na formalnem izobraževanju, zato učencem in dijakom Romom vsak teden nudimo tudi brezplačno učno pomoč«, izpostavlja Petra Kovačec iz Združenja Epeka.

Pogovarjali smo se še z romsko aktivatorko v Večnamenskem romskem centru Novo mesto, ki je z nami delila izzive, s katerimi se sooča pri svojem delu v romskih naseljih.

Sandi Horvat