Kdaj ste nazadnje odpotovali v nek neznan kraj? Ste s seboj vzeli vodnika ali vodiča? Se pomen besede vodnik spremeni, če spremenimo mesto naglasa in rečemo vódnik ? In kdo je tisti, ki nam doma zamenja električno napeljavo ali popravi računalnik – so to elektrikarji in računalnikarji ali električarji in računalničarji? O vsem tem izveste več v naslednjih minutah v rubriki KIKS, ki jo je pripravila Tadeja Bizilj.

Katerega pospravimo v nahrbtnik in kdo nas bo popeljal na izlet?

Letos je bilo izletov in potovanj zaradi koronavirusa res manj, a vsi popotniki lahko v en glas zatrdimo, da je neznane kraje vedno zabavno obiskati pa naj bo to v samostojni izvedbi ali v družbi vodnika ali vodiča. Toda katerega pospravimo v nahrbtnik in kdo nas bo popeljal na izlet, nam je tokrat razložila doc. dr. Mateja Jemec Tomazin z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Ali vodič ali vodnik bi bilo nesmiselno vprašanje, če ne bi malo zakomplicirali jezikoslovci. Svoj čas je bilo skorajda vedno jasno, da nas vodič vodi po mestu, torej, to je oseba, vodnik kot knjigo imamo pa v torbi, toda, potem se je vse skupaj malo spremenilo.

Se pomen besede vodnik spremeni tudi, če spremenimo mesto naglasa in rečemo vódnik?

Res je, se. Vódnik je položajna oznaka, čin v vojski oz. tudi v drugih strukturah, ki uporabljajo čine.

Kdo pa je tisti, ki nam doma zamenja električno napeljavo ali popravi računalnik?

Vedno moramo iz nečesa izpeljati to poimenovanje osebe in tako za elektičarja ali elektrikarja ali za računalnikarja in računalničarja izpeljujemo iz onovnega poimenovanja, na eni strani elektrika, na drugi strani računalnik.

Kako je pri ostalih poklicih – imajo v slovenščini vsi poklici tudi poimenovanja pri ženskem spolu ali kje ni para, je prav medicinski brat ali tehnik in zakaj je beseda drsalka prav poseben primer – o vsem tem pa več v eni od naslednjih rubrik.

Tadeja Bizilj