V rubriki Drugi pogled smo spoznali že številne tujce, ki so Slovenijo izbrali za svoj novi dom, začasno ali – večina – za vedno. Tokrat pa bomo spoznali gospoda, ki mu Slovenija pomeni občasni drugi dom. Z ženo, ki je po rodu iz Vojvodine, namreč živita v Luksemburgu, velik del leta pa preživita v Sloveniji, v Kozjanskem parku, v katerem se počutita odlično. Claude Nöel je prvi Luksemburžan, ki vam ga predstavljamo v Drugem pogledu, in tako na naš zemljevid dodajamo že 103. državo.

Claude Nöel iz Luksemburga del leta preživi v Sloveniji

V rubriki Drugi pogled smo spoznali že številne tujce, ki so Slovenijo izbrali za svoj novi dom, začasno ali – večina – za vedno. Tokrat pa bomo spoznali gospoda, ki mu Slovenija pomeni občasni drugi dom. Z ženo, ki je po rodu iz Vojvodine, namreč živita v Luksemburgu, velik del leta pa preživita v Sloveniji, v Kozjanskem parku, kjer se počutita odlično. Claude Nöel je prvi Luksemburžan, ki vam ga predstavljamo v Drugem pogledu in tako na naš zemljevid dodajamo že 103. državo. Mimogrede, Veliko vojvodstvo Luksemburg obsega 2586 km² in ima nekaj več kot pol milijona prebivalcev.

"Imamo 600.000 prebivalcev, le 350.000 je Luksemburžanov, 100.000 Portugalcev, 60.000 Italijanov, potem pa še veliko drugih narodnosti in kombinacij teh. Država je res 'multikulti', čeprav je majhna. Če kdo reče, da 'gremo jutri v Luksemburg', vprašamo, 'kaj pa bomo počeli popoldne'."

Ko beseda nanese na majhnost obeh dežel in to, kako smo Slovenci obremenjeni s kompleksom majhnosti, Claude doda, da smo predvsem premalo ponosni na svoje ljudi.

"Luksemburžani imamo Charlyja Gaula, ki je zmagal na dirki po Franciji. Nikoli pa nismo imeli Luksemburžanov hkrati na prvem in drugem mestu kot zdaj Slovenci s Pogačarjem in Rogličem. To je fantastično! Slovenci bi morali biti res ponosni na to."

In na prijaznost ljudi, ti so vedno pripraljeni pomagati. Pa še zaradi nečesa so mu ljudje pri nas tako všeč:

"Kupila sva kosilnico za travo, ki pa se je po šestih mesecih pokvarila. Vrnila sva se v trgovino in so jo nama takoj zamenjali. Ko sva hotela oditi, pa so rekli: 'Trenutek, v dobrem imate še 44 evrov, saj se je vmes kosilnica pocenila.' Nisem mogel verjeti, dali so nama novo ceno, ki je bila celo nižja od stare. To je neverjetno, v Luksemburgu se kaj takega ne more zgoditi."

A to je le ena od razlik med Slovenijo in Luksemburgom. Luksemburg je znan kot zelo draga država, vsi ljudje govorijo štiri jezike, blizu je Francija z zelo bogato zbirko francoskih sirov. Te pri nas nekoliko pogreša, preseneča pa ga naša ljubezen do svinjine.

"Midva redko jeva svinjsko meso, okus nama ni všeč … Nihče v Luksemburgu ne bi rekel, da je prašič kralj živali, kot sva slišala tu."

Med slovenskimi slaščicami pa je nesporna kraljica znamenita "kremšnita".

 

 

Andreja Čokl