Big Band RTV Slovenija se predstavi

Bojan Adamič

Ob obletnici smrti

Big band in Adamič
Bojan Adamič in Plesni orkester Radia Ljubljana
foto: arhiv RTV

Oddajo posvečamo prvemu umetniškemu vodji Plesnega orkestra Radia Ljubljana Bojanu Adamiču. Adamič je bil tudi pobudnik ustanovitve našega orkestra. V knjižici, ki je izšla ob 50-letnici orkestra, je Dušan Velkaverh zapisal, da je bila zasluga Bojana Adamiča takoj v povojnem času, leta 1945, dvojna: "...kot umetniški vodja je orkester spremenil v priljubljeno glasbeno skupino, hkrati pa mu ga je uspelo uveljaviti kot pomembno slovensko kulturno vrednoto, čeprav je jazz v tistem času pri velikem delu oblasti veljal za dekadenten izdelek neke druge ideologije."

V skoraj 20 letih umetniškega vodenja in ustvarjanja za orkester je Bojan Adamič odločilno vplival ne samo na razvoj Big Banda, ampak tudi na razvoj slovenskega jazza in zabavne glasbe. Prav v Studiu 14 se je pod njegovim vodstvom začelo snemanje slovenske glasbe.

Adamič se je po odhodu iz orkestra bolj posvetil filmski glasbi, opremil je približno 200 filmov, poleg tega pa je napisal tudi veliko šansonov, glasbe za simfonični orkester, scenske glasbe tako za gledališče kot za otroške predstave in skladb za pihalni orkester.

Bil je prejemnik številnih nagrad in priznanj, tako doma kot v tujini. Med drugim je leta 1979 prejel Prešernovo nagrado, leta 1990 Ježkovo, leta 1993 pa viktorja za življenjsko delo. Bojan Adamič se je vpisal v zgodovino Big Banda RTV Slovenija ter hkrati v zgodovino slovenske glasbe in kulture.

Umrl je 3. novembra 1995.

V našem arhivu hranimo veliko bogastvo, več kot 1000 skladb in aranžmajev Bojan Adamiča, pa tudi nekaj posnetkov in oddaj z njim, zato je v oddajo vključen tudi posnetek oddaje Naši umetniki pred mikrofonom, ki jo je 26.oktobra leta 1981 pripravil Danilo Pokorn. V oddaji Adamič pripoveduje o svojem življenju in delu.

V soboto 23. oktobra v sodelovanju z Big Bandom RTV Slovenija Radio Prvi pripravlja radijsko oddajo, posvečeno glasbi Bojana Adamiča. Solistka bo pevka Anja Hrastovšek, orkester bo vodil Lojze Krajnčan.