Bi se brezplačno izobraževali? Do tega ukrepa so upravičeni delavci, ki so jim delodajalci odredili skrajšan delovni čas. Za to je namenjenih 25 milijonov evrov. Če bo povpraševanje veliko bodo na voljo dodatna sredstva.

Do tega ukrepa so upravičeni delavci, ki so jim delodajalci odredili skrajšan delovni čas. Za to je namenjenih 25 milijonov evrov. Če bo povpraševanje veliko bodo na voljo dodatna sredstva.

Po podatkih Zavoda za zaposlovanje ja takih delojemalcev več kot 51 tisoč in vsi ti se lahko, ob soglasju delodajalca, lahko odločijo za vključitev v enega od razpisanih programov neformalnega izobraževanja ali v preverjanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij. Udeležba v programih je brezplačna tako za zaposlene kot za delodajalce, država upravičencem plača stroške prevoza. Zaposleni pa lahko brez obveznosti, če jih na primer delodajalec znova pokliče nazaj na delo, prenehajo z obiskovanjem tečaja. Pobudniki za izobraževanje so lahko delavci sami razlaga državna sekretarka z ministrstva za delo Mateja Ribič:

"Če pa je to v sodelovanju z delodajalcem, so delavci upravičeni do 100 odstotnega nadomestila plače, sicer do 80 odstotnega nadomestila."

Na voljo je več vrst izobraževanj in usposabljanj. Med drugim se upravičenci lahko vpišejo na tečaj za digitalno pismenost, tečaj za oblikovalca spletnih strani ali tečaj tujih jezikov. Na voljo je tudi usposabljanje za varnostnika ali usposabljanje za knjigovodska dela. Poleg tečajev se lahko zaposleni vključijo v sistem preverjanja in potrjevanja nacionalnih poklicnih kvalifikacij. Med drugim se lahko izobrazijo za socialnega oskrbovalca, posrednika za nepremičnine ali pa operaterja na CNC stroju. Postopek je enostaven pravi predstavnica Zavoda za zaposlovanje Vesna Petric Uran:

"Zaposleni se pred vključitvijo v program prijavi v našo evidenco iskalcev zaposlitve in ne v evidenco brezposelnih. Najhitreje z oddajo eVloge na portalu PoiščiDelo.si."

Po oddani vlogi bo na elektronski naslov prejel potrdilo o oddaji in obvestilo z informacijami o prijavi v evidenco. Osebni svetovalec ga bo povabil na podpis oddane vloge pri uradu za delo. Več informacij je na voljo na brezplačni telefonski številki 080 20 55, lahko pa vprašanje pošljete na kontaktni.center@ess.gov.si

Urška Valjavec