Od telovadbe v vrtcu do projekta Pešbus za osnovnošolce in uspešnega združevanja športa in šole srednješolcev

Zdrav odnos do športa se začne že v otroštvu, na to pa je prav, da večkrat opozorimo. Tega se dobro zavedajo v Vrtcu Pedenjped v Novem mestu. V njihovem vrtcu uspešno skrbijo za to, da so vsi, tako otroci kot tudi vzgojitelji, tesno povezani s športom.

Medtem ko najmlajše na pot v vrtec spremljajo starši pa imajo osnovnošolci že različne poti do šole. Aktivna pot v šolo je pomembna za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične aktivnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti ter trajnostnem razvoju. Projekt organiziranega pešačenja v šolo Pešbus poteka že četrto leto zapored in je med novomeškimi otroki zelo priljubljen. Novomeške šole so letos skupno vzpostavile 11 začrtanih poti za pešačenje. Več kot 240 novomeških otrok je v spremstvu staršev in prostovoljcev Društva za razvoj prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD) pešačilo že lani, v času ETM 2020 pa se projekta aktivno udeležujejo na OŠ Grm, OŠ Drska in OŠ Center.

Učenci se v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah po domišljeno začrtanih potek in po stalnem urniku. Šolarji uživajo v sprehodu s svojimi sošolci in v spremstvu odrasle osebe, staršem pa ni treba vsak dan skrbeti za jutranji prevoz.

Od osnovnošolcev pa še k srednješolcem. Na Gimnaziji Novo mesto se v tem šolskem letu šola več kot 600 dijakov, vsako leto pa imajo poleg šestih oddelkov tudi poseben športni oddelek. V pogovoru s koordinatorko športnih oddelkov na gimnaziji in mladimi športnicami lahko slišite več - tudi o tem, kako uspešno združevati učenje in profesionalno športno pot.

Tadeja Bizilj