Transspolnih oseb je precej več, kot ljudje mislijo. Vprašanje spola je pomembno za velik del družbe.

Daša je transspolna oseba, ki so ji ob rojstvu pripisali moški spol, ona pa se identificira kot ženska:

"Živijo. Jaz sem Daša. Stara sem 45 let. Po študiju ekonomije sem končala še MBA, takoj sem dobila zaposlitev v banki, danes sem članica uprave. Ma, sem hitro napredovala, ampak kaj drugega ni bilo mogoče, od nekdaj sem bila povsod najboljša. Sem poročena, ampak nimava otrok. Za otroke rabiš dovolj časa, jaz pa veliko potujem. Službeno in privat. Nujno rabim čas zase, ma če ne bi se mi kar utrgalo. Vsaj enkrat na mesec se moram obleči po svoje in iti ven. Na večerjo, ali pa v kino, ma magari na tržnico v Trst. Ni važno, samo da grem med ljudi. Taka kot sem. Na živce mi grejo srajce in kravate, ki jih nosim v službi. Vsako leto težje pridem do zraka. Ma, v resnici imam srečo. Samo malo make upa in svilena bluza, pa tudi izgledam kot ženska. Moja žena Ajda pravi, da mi najbolj paše zelena barva. Ker poudari moje oči. Ma, če ne bi imela take službe, bi se mogoče že odločla za tranzicijo. Ampak, se mi zdi, da ostali člani uprave ne bi bili zadovoljni, če bi namesto Davida med njimi kar naenkrat sedela Daša."

Raziskovalca Eva in Luka raziskujeta, kakšni so vzroki za to spolno disforijo oziroma spolno neujemanje in kako kot družba ustvariti varen prostor, v katerem transosebe ne bodo žrtve nasilje in diskriminacije zaradi svoje identitete.

Guy T'Sjoen

Lea Aymard

TransAkcija

Raziskava vsakdanje življenje transspolnih oseb v Sloveniji

TGEU

WHO

EPATH

V prvi sezoni podkasta o spolnosti posebna raziskovalca Eva in Luka ob pomoči strokovnjakinj in strokovnjakov, ki so se udeležili kongresa Evropskega združenja za spolno medicino v Ljubljani, podirata tabuje, razkrivata stereotipe in s pogovorom o seksu odpirata prostor za iskrene, prijazne, sočutne, zadovoljujoče in osrečujoče intimno partnerske odnose. 

Urška Henigman