V tehnološki trgovinski vojni med Združenimi državami Amerike in Kitajsko so se spopadi spet zaostrili. Dogovor med kitajskim podjetjem Bytedance in ameriškima Oracle in Walmart o TikToku kot kaže še ni dokončen. Ameriški predsednik Donald Trump je namreč zagrozil, da bo prepovedal priljubljeno aplikacijo v Združenih državah Amerike, če ameriški podjetji ne bosta imeli popolega nadzora v novem podjetju TikTok Global s sedežem v Združenih državah Amerike. Gre za odziv na izjave podjetja Bytedance, da bo v TikTok Global imelo 80 odstotni delež. Usoda TikToka na ameriških tleh je tako spet negotova. Več Urška Henigman.

Pogajanja glede aplikacije še niso končana

V tehnološki trgovinski vojni med Združenimi državami Amerike in Kitajsko so se spopadi spet zaostrili. Dogovor med kitajskim podjetjem Bytedance in ameriškima Oracle in Walmart o TikToku kot kaže še ni dokončen. Ameriški predsednik Donald Trump je namreč zagrozil, da bo prepovedal priljubljeno aplikacijo v Združenih državah Amerike, če ameriški podjetji ne bosta imeli popolega nadzora v novem podjetju TikTok Global s sedežem v Združenih državah Amerike. Gre za odziv na izjave podjetja Bytedance, da bo v TikTok Global imelo 80 odstotni delež. Usoda TikToka na ameriških tleh je tako spet negotova.

Najprej spomnimo. Ameriški predsednik Donald Trump je avgusta zagrozil, da mora kitajsko podjetje Bytedance za ameriški del aplikacije TikTok do 15-ega septembra poiskati ameriškega lastnika, sicer bo aplikacijo prepovedal. Bytedance je prodajo takoj zavrnil in začel iskati ameriškega partnerja, kitajsko podjetje je pred tednom dni razkrilo, da bosta v novem podjetju TikTok Global, ki bo imel sedež v ZDA, solastnika Oracle in Walmart. Ko je že kazalo, da je dogovor sklenjen, pa je kitajsko podjetje Bytedance izjavilo, da bo imelo v novonastalem TikTok Global 80 odstotni delež. S tem se predsednik Trump ne strinja in spet grozi s prepovedjo. Kakšne utegnejo biti posledice morebitne prepovedi? Nina Pejič, raziskovalka mednarodnih odnosov in tehnološkega vzpona Kitajske s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, pravi:

"Osebno mislim, da se ne bo veliko spremenilo, saj je trgovinska vojna že močno oškodovala tako ZDA kot Kitajsko. Če bo prepoved obveljala, se bodo kitajsko ameriški odnosi samo še bolj zaostrili."

Predsednik Trump vztrajno zatrjuje, da kitajske oblasti s svojimi podjetji vohunijo za ameriškimi državljankami in državljani in tako predstavljajo grožnjo za ameriško nacionalno varnost. Povezave s kitajskimi oblastmi sicer zavračata tako Bytedance kot Huawei. Ko govorimo o TikToku je treba izpostaviti tudi algoritem tega kitajskega podjetja. Ameriške uporabnice in uparabniki izražajo skrbi, da bi ameriški lastniki spremenili algoritem, ki je - v primerjavi z drugimi družbenimi mediji - omogočil večjo izpostavljenost vsebin. Poledica tega je bila zelo hitra rast števila všečkov, število sledilcev in viralnost objav. Tudi to je eden od razlogov, zakaj je to omrežje tako priljubljeno po vsem svetu. Kot izpostavlja Nina Pejič, pa je podjetje Bytedance doživelo večji udarec, ko je TikTok skupaj z drugimi kitajskimi aplikacijami, prepovedala Indija:

"Blokado aplikacij so uporabili kot sredstvo za reševanje konflikta na meji. Mislim, da bi to morali spremljati kot nov precedens v mednarodnih odnosih. Indija je obsedena s to aplikacijo, mladi v Indiji so eni največjih uporabnikov na svetu."

Pred novembrskimi volitvami v ZDA je seveda ključen tudi podatek, da TikTok, na katerem tako kot na drugih družbenih medijih poteka politična propaganda, največ uporabljajo mladi.  Generacija, ki pred štirimi leti svjega glasu še ni mogla oddati, se bo zdaj lahko udeležila volitev. Utegne njihov glas odločilno vplivati na volilni rezultat, pa je vprašanje, ki si ga vse glasneje zastavljajo čez lužo.

Urška Henigman