Prvi se tokrat odpravlja na obisk v kraj Ritoznoj. Gre za predel Slovenije, kjer ima vinogradništvo že zelo dolgo tradicijo. Sega namreč v čas, ko so ob vznožju Pohorja živeli Iliri. Te so okoli 400 let pr. n. št. začeli izpodrivati Kelti, za katere zapisi pravijo, da so tod gojili vinsko trto. Tudi v drugih stoletjih naše zgodovine se je dobro vedelo, da je vino nad Slovensko Bistrico eno najboljših na Štajerskem, zato so si z njim popestrili življenje na dunajskem dvoru, v Gradcu in Pragi. Nemogoče je spregledati kakovost in pozabiti na nekoč daleč naokoli znano vino ritoznojčan, ki prihaja prav iz tamkajšnjih vinogradov.

Biser na obronkih podpohorskih vinogradov

Ekipa Prvega se je  času trgatve primerno na obisk odpravila v predel Slovenije, kjer ima vinogradništvo že zelo dolgo tradicijo. Vino, ki ga pridelujejo v kraju Ritoznoj nad Slovensko Bistrico, velja za eno najboljših na Štajerskem, z njim so si popestrili življenje celo na dunajskem dvoru, v Gradcu in Pragi. Daleč naokoli znano vino ritoznojčan se imenuje po naselju, obe imeni pa marsikoga nasmejita.

"Če sta ti dve zgodbi še tako simpatični, pa je verjetno še najbližje resnici ta, da naj bi imel nekoč v teh krajih svoje vinograde grof Ritter von Snoj. Vaščani so skozi leta poenostavili izgovorjavo njegovega imena in nastal je Ritoznoj."

Branko Repnik je vinogradnik že 37 let in ima lastne vinograde na 12 hektarjih s 50000 trtami. V izboru imajo belo grozdje; največ Renskega rizlinga, Laškega rizlinga, Kernerja in Traminca. V času obiska Prvega pa je potekala trgatev Rumenega muškata.

"Letos se točno vidi, kateri vinogradniki obvladajo tehnologijo pridelave grozdja. Vinogradniki, ki v vinogradu opravijo veliko zelenih del in dobro škropijo, imajo zelo dobro letino ter zelo dobre sladkorje."

Jernejka Drolec, Marko Rozman