Prvi Teden restavracij so organizirali v New Yorku leta 1992, od takrat pa se je akcija razširila po vsem svetu. Bistvo je ponudba posebnih menijev v priznanih in dobro ocenjenih restavracijah po nižji ceni od običajne z obvezno vnaprejšnjo rezervacijo. Tokrat v "šoli okusov," kot to imenuje kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij Uroš Mencinger, sodeluje 106 restavracij. Gostinci morajo biti vrhunsko pripravljeni, gosti pa predvsem radovedni, raziskovalni in svobodomiselni, kar, resnici na ljubo, večina največkrat ni.

Po kulinarično doživetje na Teden restavracij

Prvi Teden restavracij so organizirali v New Yorku leta 1992, od takrat pa se je akcija razširila po vsem svetu. Bistvo je ponudba posebnih menijev v priznanih in dobro ocenjenih restavracijah po nižji ceni od običajne z obvezno vnaprejšnjo rezervacijo. Tokrat v "šoli okusov," kot to imenuje kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij Uroš Mencinger, sodeluje 106 restavracij. Gostinci morajo biti vrhunsko pripravljeni, gosti pa predvsem radovedni, raziskovalni in svobodomiselni, kar, resnici na ljubo, večina največkrat ni.

"Večina celo življenje kolobari med 10, največ 15 jedmi. Premalo se prepustijo. Kar je logično po eni strani. Ko si lačen, želiš ostati v območju udobja."

Gostom Tedna restavracij mora biti na voljo vsaj 3 hodni meni, osnovna cena pa je enotna: 19 evrov. Kreme, pene, želeji in podobno ter ogromni krožniki z majhnimi porcijami pa so preteklost.

"Danes je veliko skodelic, krožniki so manjši. Jedi niso več skrbno postavljene po celem krožniku, da jih iščeš. Jed mora biti danes celota, ki jo mora nekaj povezovat. To je največkrat dobra omaka."

Nataša Rašl