Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Kakšni so bili njegovi začetki? Kaj počnejo danes? Se je fokus delovanja v treh desetletjih spremenil?

Eno najstarejših in še vedno zelo aktivnih romskih društev te dni obeležuje pomembno obletnico. Ob trideseti obletnici murskosoboškega romskega društva Romani Union smo se spomnili predvsem njegovih začetkov ter pomembnejših mejnikov. V Sloveniji je le nekaj takih romskih organizacij, ki se lahko pohvali z več kot dvajsetletnih delovanjem. Svojo 30. Obletnico delovanja te dni obeležuje romsko društvo Romani Union iz Murske Sobote. Sprva ustanovljeno kot politična stranka, se je le nekaj zatem preimenovalo v društvo in razširilo svojo paleto aktivnosti. V sklopu organizacije je leta 1991 zagnalo tudi podjetje Manual, v sklopu katerega so v prihodnjih štirih letih priložnostno zaposlovali okoli 60 Romov.

»Gledališke igre, poezija, založništvo, folklorne skupine, mladinski in mednarodni taboru, simpoziji, konference in ostali kulturni dogodki so le del izvedb, ki sestavljajo tridesetletno zgodovino murskosoboškega društva Romani Uniona«, izpostavlja predsednik društva, Jožek Horvat Muc.

Društvo danes sicer šteje preko 60 članov, vendar je le peščica tistih, ki so v društvu še vedno aktivni. Kar nekaj pa je takih, ki imajo pri organizaciji naziv častnega člana. Tu gre predvsem za strokovnjake in akademike, ki so na kakršen koli način pomagali pri razvoju romske skupnosti. Med člani pa je tudi kar nekaj Romov, ki so se društvu pridružili že pred več kot petnajstimi leti.

»Z društvom sem na nek način odraščala in se učila, ne le o sebi, ampak o celotni romski skupnosti. Če se pošalim, sem v društvu že pol svojega življenja. In sedaj se tudi sama trudim predvsem za to, da bi mladi prevzeli pobudo, se izobraževali, ampak najprej se moramo soočiti z izzivom, da se mladi Romi za to zavzamejo«, izpostavlja članica društva, Damijana Pestner.

V tokratni oddaji smo predstavili še delovanje Razvojno izobraževalnega centra Novo mesto, ki že več kot deset let nudi pomoč in podporo Romom pri izobraževanju in zaposlovanju. Ob izidu prvega singla smo se pogovarjali s prekmursko romsko pevko, francoskih korenin, Nino Brasseur. Novomeško društvo Romani veseli je za mlajše udeležence pripravilo delavnico o romskem izročilu.

Sandi Horvat