O aktualnem dogajanju na Balkanu z beograjskim dopisnikom Boštjanom Anžinom.

Boštjan Anžin se javlja iz koronsko zelene Srbije, kjer imajo novo minimalno plačo - 23 tisoč dinarjev

Srbski mediji so morda celo izdatneje poročali o razpletu na predzadnji etapi dirke po Franciji, pravi Boštjan Anžin:

"O tej drami med obema Slovencema in seveda tudi o vsem tem, kar se je na koncu dogajalo v Parizu. Tudi o velikem slavju v Sloveniji, z veliko superlativi na račun Pogačarja in Rogliča. Tako rumeno kot v Sloveniji v Srbiji pač nič. Je pa sicer po navadi čutiti simpatije do vrhunskih slovenskih športnikov po vsej nekdanji Jugoslaviji."

Glavna svetovna tema, kjer Balkan ni izjema, ostaja koronavirus. Bolgarija in Srbija sta zdaj zeleni, najhuje je v Črni gori. "Črna gora je bila konec junija prva evropska država, ki je bila tedne brez vsake okužbe. Zdaj pa doživlja rekordne nove okužbe in to 14 dni po volitvah. V Črni gori je bilo včeraj 3208 obolelih, torej 509 na 100 tisoč prebivalcev, včeraj so potrdili 226 novih okužb, v soboto zvečer pa so prišli še izvodi vzorcev, ki so jih pregledali v Nemčiji, ker so črnogorske kapacitete presežene. Tam so jih potrdili še 488."

"Gre za vzorce, ki so jih jemali 14 dni po volitvah 30. avgusta.  Med 16. avgustom in 6. septembrom naj bi se raznih protestov in zborovanj ter slavij udeležilo skupaj okoli 100 tisoč ljudi, ali skoraj četrtina prebivalcev. V Črni gori so sicer začetek pouka že prej zamaknili na 1. oktober, zdaj pravijo, da so pripravljeni tudi na nov zamik."

V Srbiji pa so nedavno določili novo minimalno plačo. Znaša 23 tisoč dinarjev.

"To je tam okoli 270 evrov, to bo minimalna plača v prihodnjem letu, prejema jo vsak šesti zaposleni oz. okoli 350 tisoč ljudi. 60 % delavcev zasluži manj od povprečne plače. Minimalna plača ne zadošča niti za zmanjšano potrošniško košarico, od katere ni mogoče živeti, za povprečno košarico je potrebno 2,4 minimalne plače."

Andreja Gradišar, Boštjan Anžin