Doktor Erik Kerševan je vrhovni sodnik, eden najmlajših, in dobro leto tudi predsednik Sodnega sveta. Na vrhovno sodišče je prišel naravnost iz akademske sfere – pred tem ni bil sodnik. Je specialist za upravni postopek in upravni spor, več kot 15 let je predaval na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. A samo akademska kariera mu ni bila dovolj. Med drugim je bil generalni sekretar Ustavnega sodišča, krajši čas pa tudi svetovalec tedanjega predsednika države Danila Türka. Kot vrhovni sodnik je sodeloval v senatu, ki je v postopku kot pričo zaslišal takratnega predsednika vlade Mira Cerarja in razsodil, da je treba ponoviti glasovanje na referendumu o drugem tiru.

Vrhovni sodnik in predsednik Sodnega sveta dr. Erik Kerševan

Doktor Erik Kerševan je vrhovni sodnik  - eden najmlajših - in  dobro leto dni tudi predsednik Sodnega sveta. Na vrhovno sodišče je prišel naravnost iz akademske sfere –  pred tem ni bil sodnik. Je specialist za upravni postopek in upravni spor, več kot 15 let je predaval na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. A zgolj akademska kariera mu ni bila dovolj.  Med drugim je bil generalni sekretar Ustavnega sodišča, krajši čas pa tudi svetovalec tedanjega predsednika države Danila Türka. Kot vrhovni sodnik je sodeloval v senatu, ki je v postopku kot pričo zaslišal takratnega predsednika vlade Mira Cerarja in razsodil, da je treba ponoviti glasovanje na referendumu o drugem tiru.

»Sodnik ne more in ne sme odločati po lastnem političnem prepričanju mimo ustave in zakona, po motivih, ki bi bili sicer zavržni, zaradi nepotizmov ali česa drugega.»

 

Jolanda Lebar