Strokovnjaki s fakultete za šport so danes predstavili analizo gibalnih sposobnosti otrok od prvega do devetega razreda po preklicu epidemije Covida-19. Gre za meritve v okviru spremljanja telesnega in gibalnega razvoja otrok SLOfit-športnovzgojni karton, ki jih pri osnovnošolcih izvajajo vsako leto že več kot trideset let zapored. Novinarsko konferenco je spremljala Lucija Dimnik Rikić.

Strokovnjaki s fakultete za šport so danes predstavili analizo gibalnih sposobnosti otrok od prvega do devetega razreda po preklicu epidemije Covida-19.

Meritve, ki so jih v maju in juniju izvedli na več kot sto osnovnih šolah, so pokazale ekstremno slabe rezultate pri gibalni učinkovitosti otrok. Strokovnjaki s fakultete za šport so pričakovali nekoliko slabše rezultate, a da bo omejevanje telesne dejavnosti med epidemijo pri otrocih pustilo takšne posledice. Tega niso pričakovali.

Do upada gibalne učinkovitosti je letos prišlo pri skoraj dveh tretjinah otrok. Splošna gibalna učinkovitost pa je pri povprečnem slovenskem otroku upadla za več kot 13 odstotkov.

Analiza je tudi pokazala, da je delež otrok z debelostjo narasel bolj kot kdaj koli. Povečal se je namreč za več kot 20 odstotkov, kar je več od povečanja v celotnem obdobju 2003-2007, torej v obdobju najhujše krize naraščanja debelosti. Povečanje podkožnega maščevja so zabeležili pri več kot polovici otrok. Do največjega povečanja maščobne mase je prišlo pri otrocih, ki so sicer gibalno najbolj dejavni.

Profesor Janko Strel meni, da bodo posledice zagotovo dolgoročne, po njegovem bodo otroci največje žrtve koronavirusa. Kot opozarja, se bodo posledice zaradi pomanjkanja gibanja namreč pokazale na področju učnega uspeha, razvoja in tudi na področju zdravja.

Lucija Dimnik Rikić