7. stran

Sara Stridsberg: Beckomberga. Oda moji družini

Roman o usodah v nekoč največji in najprestižnejših psihiatrični bolnišnici v Evropi

20201005_104642
foto: Prvi

Najboljši švedski roman desetletja Beckomberga s podnaslovom Oda moji družini avtorice Sare Stridsberg so kritiki označili za Čarobno goro našega časa, doslej je bil preveden v skoraj trideset jezikov. Prvoosebna pripovedovalka je Jackie, ki v psihiatrični bolnišnici Beckomberga, nekoč eni največjih in najprestižnejših psihiatričnih bolnišnic v Evropi, obiskuje svojega očeta - prijetnega, duhovitega in priljubljenega Jimmija, ki pa se je že večkrat poskušal ubiti. Nina Prešern, profesorica slovenščine in avtorica spletne strani gospodicnaknjiga.si je roman prvič prebrala pred nekaj meseci.

"Jackie predvsem zanima očetova žalost. Zdi se, da jo je že kot otrok čutila in zelo razumela. Ob tem pa se sprašuje, ali bodo te težave doletele tudi njo." 

Zgodb v romanu, ki je bil doslej preveden že v skoraj trideset jezikov, je več. Tukaj je mozaik usod tudi drugih psihiatričnih bolnikov in celo zdravstvenega osebja.

"V knjigi se briše meja med tem, kdo je zdaj tu nor. Kdo je zdaj tisti, ki je pacient, kdo je zdravnik? Te zabrisane meje kažejo, da takšen svet pač je."