7. stran

John Williams: Stoner

Ameriška literarna klasika, ki je postala uspešnica, ko je našla pot na evropski trg

20201001_140745
foto: Darja Pograjc

"To opraviš zjutraj," mu je rekel Foote, "preden greš v šolo. Zvečer spet nafutraš živali, pobereš jajca, pomolzeš krave. Ko maš čas, nasekaš drva. Konec tedna delaš to kar jest."

"Ja, gospod," je rekel Stoner.

Foote ga je premeril s pogledom. "Šola," je rekel in zmajal z glavo.

–John Williams: Stoner

Stoner je roman, ki je izšel že leta 1965, a je takrat v ameriški javnosti ostal neopažen. Ko so roman prevedli v francoščino, pa se je kot blisk razširil po Evropi, kjer smo ga sprejeli odprtih rok. Prebrala ga je Sandra Dobnikar, ki vodi spletni bralni klub Mi beremo in ustvarja knjižne vsebine na Instagramu, kjer jo najdete, če v iskalnik vtipkate Do zadnje strani:

"Zdi se mi, da je ameriška miselnost nekako, da poveličujejo like, ki si v življenju želijo doseči več, ki hočejo živeti ameriške sanje, česar pri Stonerju pač ne najdemo. On samo živi svoje življenje znotraj knjig, literature in to je to."

Čeprav gre za t. i. univerzitetni roman, ga bralka priporoča vsem ljubiteljem literature.

"Uvodni odstavek se bere kot osmrtnica. Že na začetku izvemo, o kom bomo brali in kakšno je bilo njegovo življenje. Že na začetku pove, da je to človek, ki so ga sčasoma vsi pozabili, ki za seboj ni pustil nobenih sledi. Seveda se ob tem bralec sprašuje, kaj bomo potem sploh brali, kako je to sploh lahko zanimivo. Če je nekdo, ki je skozi življenje šel tako počasi in tako pasivno, kaj je na njem sploh zanimivega. Ampak je!"

Stonerjevo zgodbo dopolnjujejo tudi tri ženske. A v izognitev kvarniku vam o tem ne bomo pripovedovali. Ameriško klasiko boste morali vzeti v roke.