Gorenjska kulinarična dediščina je zelo bogata. Osredotočili smo se na Tržič in Jezersko.

Gorenjska kulinarična dediščina

Gorenjska kulinarična dediščina je posebej bogata. Marsikatere jedi izhajajo iz dejstva, da se tam predvsem v poletnem času pasejo krave, ovce in koze, iz mleka zato domačini pridobivajo sire in druge mlečne izdelke. Če vstopite v črno kuhinjo Kurnikove hiše Tržiškega muzeja, kjer spoznate kustosa dr. Bojana Knifica, bo recimo zadišalo po tržiški fliki.

"Fliko so včasih načeloma naredili iz ostankov testa. Ko so pekli kruh, ki je veljal za slovesno jed, so mame velikokrat naredile eno tako fliko in to so lahko otroci pojedli takoj."

Med tipičnimi tržiškimi jedmi so tudi tržiške bržole, jedi iz divjačine, perutnine, svinjine in govedine.

"Radi so recimo imeli "tonko," ki nastane pri pečenki, s kruhom. Torej to mast oziroma omako." 

Nataša Rašl, Špela Šebenik