Slovenskemu gospodarstvu sicer bolj ustreza nekakšna »politika neuvrščenosti«, a posledic zaradi izjav vseeno ne pričakuje.

Slovenskemu gospodarstvu sicer bolj ustreza nekakšna »politika neuvrščenosti«, a posledic zaradi izjav vseeno ne pričakuje

Na obisku ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea bosta Slovenija in ZDA s podpisom skupne izjave o zagotavljanju varnosti 5G omrežja poslali signal, da utrjujeta gospodarske in zlasti geopolitične vezi ter da delita podoben sum do kitajskih operaterjev, s katerimi so ZDA v odkritem konfliktu. Slovensko gospodarstvo v splošnem si želi, da bi slovenska vlada sicer še naprej ohranjala gospodarsko odprtost na obe strani, tako do ZDA kot Kitajske. Tudi gospodarska strategija v ožji krog trgov uvršča obe državi.

Dr. Jure Stojan z Inštituta za strateške rešitve razmišlja: "Ta dinamika konflikta je nekaj, kar nikomur v EU ni povsem všeč. Če gledamo samo s stališča slovenskega gospodarstva, je podpis izjave med Slovenijo in ZDA izbira, s katero bi želeli odlašati. Interesi gospodarstva so ta trenutek, da se status quo na geopolitičnem prizorišču nadaljuje in lahko poslujemo z obema stranema – lahko temu rečemo neka tretja pot ali nevtralnost."

Nekateri gospodarstveniki se bojijo, da bi slovenska vlada ob navezovanju na ameriške interese pozabila na slovenske gospodarske interese na Kitajskem. Še najbolje pa bi bilo, da bi Slovenija vodila evropsko politiko do obeh polov, če bi kaj takega, kot je enotna evropska politika, sploh obstajalo. Do takrat je najbolje (in praksa tako kaže) voditi nekakšno politiko neuvrščenosti, pravi Tone Stanovnik, večinski lastnik podjetja Špica International:

"Neuvrščenost je neka dobra taktika, ki bi jo veljalo tudi v prihodnje zagovarjati, modro odpeljati te pogovore in se bolj navezati na evropske strategije, Evropa mora potegniti skupaj. Zdi se mi, da v tem trenutku, ko si podajajo kljuke – tako z leve Azije kot z desne Amerike – bi Evropa morala doseči skupno politiko."

Stanovnik opozarja, da lahko Evropa s skupno strategijo tudi na tehnološkem področju, ki si ga po tržni kapitalizaciji podjetij delita večinsko ZDA in nekaj Azija, doseže veliko več.

Maja Derčar