Pandemija je v finančnem svetu ogrozila izplačila dividend. Potem ko so se za ta korak že odločili v bankah, so temu sledile tudi zavarovalnice. Agencija za zavarovalni nadzor je tako zavarovalnicam podaljšala priporočilo lastnikom, naj si del dobička za lani v imenu ohranitve kapitalske trdnosti svojih naložb, ne izplačajo. Urška Jereb

Agencija za zavarovalni nadzor je sklenila, da zaradi negotovosti povezane s pandemijo zavarovalnicam podaljša prepoved izplačila dividend za lani.

Slovenske zavarovalnice so prvi val epidemije preživele brez večjih prask, njihova kapitalska ustreznost sega prek 200 odstotkov in večina ima polletne rezultate primerljive lanskim. Ne pa vse, opozarja direktor Agencije za zavarovalni nadzor Gorazd Čibej:

"Zato se je Agencija odločila in danes zavarovalnicam izdala priporočilo naj izplačilo dividend zadržijo tudi po prvem oktobru".

Medtem ko je Zavarovalnica Triglav v prvem polletju pridelala dobrih 40 milijonov evrov dobička pred davki kar je tri odstotke manj kot v enakem obdobju lani je zavarovalna skupina Sava čisti dobiček na račun prevzema življenjske zavarovalnice Vita okrepila za 42 odstotkov na 32 milijonov evrov. K dobremu rezultatu, ki ga je Sava objavila včeraj, je po besedah članice uprave Polone Pirš Zupančič prispevala tudi karantena

"Škodno dogajanje v času karantene ni bilo tako intenzivno, zato tudi manj prometnih nesreč in posledično manj škod iz tega naslova."

V drugi polovici leta poslovanje zavarovalnic najverjetneje ne bo več tako ugodno, pričakovati je namreč posredne posledice upada gospodarske aktivnosti. Gorazd Čibej:

"Večje tveganje predstavlja predvsem ponovitev finančne krize ob morebitnem drugem valu oziroma negativne posledice prvega vala pandemije."

To priznavajo tudi v zavarovalni skupini Sava, kjer so zaradi Covid 19 in prevzema življenjske zavarovalnice Vita že pripravili rebalans strateškega načrta do konca leta. Ne glede na to, pa se tveganja za izplačilo škod in škodnih dogodkov, kot ocenjujejo na Agenciji za zavarovalni nadzor, vsaj srednjeročno ne bodo povečala. Zavarovalnice v Sloveniji so namreč kljub negotovim razmeram na finančnih trgih praktično zalite z likvidnostjo.

Urška Jereb