Zapleteni in ohlajeni ameriško kitajski odnosi vplivajo na ves svet

Uroš Lipušček poročevalec Radia Slovenija iz Pekinga, se zaradi protikoronskih omejitev, ki jih izvaja kitajska vlada, trenutno še vedno nahaja v Sloveniji. KLjub temu podrobno in analitično spremlja kitajske medije in tamkajšnje razmere. V jutranjem pogovoru na Prvem je povedal, da je kitajskim zdravstvenim oblastem uspelo bistveno omejiti pandemijo novega korona virusa. To med drugim potrjuje tudi dejstvo, da so začeli ponovno odpirati meje. Pred tremi dnevi so dovolili vstop na Kitajsko državljanom sedmih držav, med katerimi so štiri evropske države.

To so Grčija, Avstrija, Danska in Švedska, sicer pa kitajske oblasti dovoljo vstop v državo največ 500 tujcem na dan.

Trumpova administracija pripravlja nove gospodarske ukrepe proti kitajskim visokotehnološkim podjetjem, kar bo hladno vojno na tehnološkem področju, posebej v ključni panogi to je proizvodnji čipov, še bolj zaostrilo.

Kitajska letno uvozi za 200 milijard dolarjev čipov, kar znaša več kot je vrednost kitajskega letnega uvoza nafte.

ZDA poskušajo organizirati nekakšen azijski NATO.

V to skupnost poskušajo Američani pridobiti Indijo, ki pa se zapleta v nov spor s Kitajsko na območju Himalaje. Namreč gre za kar 3500 kilometrov dolgo mejo med državama, ki na številnih mestih ni določena. Nekateri analitiki napovedujejo celo možnost vojaškega spopada. Tako Kitajsci kot Indijci pa si želijo na svojo stran pridobiti Rusijo.

Bojan Leskovec, Uroš Lipušček