Poklicali smo dopisnico iz Berlina Polono Fijavž.

Poklicali smo dopisnico iz Berlina Polono Fijavž

Večina otrok v Nemčiji ima že nekaj tedenske izkušnje z izvajanjem pouka v novem šolskem letu, ki so ga začeli bolj ali manj običajno. Pouk in obšolske dejavnosti torek potekajo po ustaljenih urnikih. Najhujše bojazni, da bi šole lahko postale žarišča novih okužb, se niso uresničile. Vsi otroci morajo ob vstopu v šolo oziroma na hodnikih nositi masko, v razredu, v podaljšanem bivanju in na šolskih dvoriščih pa to pravilo ne velja. Zgodilo se je, da so kakšno šolo tudi zaprli, vendar za kratek čas.

"Če se izkaže, da je nekdo v šoli okužen, pristojni v vsakem primeru posebej ugotavljajo, do kakšne mere bi se ta okužba lahko razširjala. In potem sprejmejo ukrepe: ali razred ostane doma samo za nekaj dni, ali se jih testira, ali ostane doma večje število otrok ..." 

V Nemčiji napovedujejo, da zaprtja šol v takšni obliki, kot je bilo spomladi, ne bo več. V primeru poslabšanja zdravstvene situacije pa bi lahko pouk organizirali v manjših skupinah in samo v določenih dnevih v tednu.

Udeleženci sobotnih protestov "Za povratek demokracije" v Berlinu pa z različnimi ukrepi proti širjenju novega korona virusa niso zadovoljni. Sprva so jih oblasti  prepovedale, nato jih je sodišče dovolilo. Zbralo naj bi se okoli 38.000 ljudi, ki so opozarjali, da gre pri vsem skupaj za zaroto oz. prevaro.

Nataša Rašl, Polona Fijavž