Belorusija, koronavirus in cepivo zanj ter vprašanje, kdo od ruskih politikov je bogat in kdo reven, so glavne teme v ruskih medijih te dni, pravi naša dopisnica Vlasta Jeseničnik.

Belorusija, koronavirus in cepivo zanj ter vprašanje, kdo od ruskih politikov je bogat in kdo reven, so glavne teme v ruskih medijih te dni

Rusija je pretekli teden presenetila z novico, da je cepivo proti novemu koronavirusu že pripravljeno. V državi je število okuženih preseglo 922 tisoč ljudi, zaradi virusa je uradno umrlo več kot 15600 ljudi. Rusi se v teh dneh vračajo z dopusta, pričelo se bo novo šolsko leto. Naša dopisnica Vlasta Jeseničnik pravi, da mnogi Rusi upajo, da bo cepivo, ki ga je Rusija kot prva država na svetu registrirala pred tednom dni in pred dvema dnevoma začenjala proizvajati, pomagalo.

"Zdravstvene delavce in učitelje naj bi začeli cepiti konec meseca. Cepivo, ki so ga poimenovali Sputnik 5, še ni prestalo tretje faze kliničnega testiranja. Ta naj bi se začela prihodnji teden, v njej naj bi sodelovalo več 10 tisoč ljudi iz moskovske regije."

Ruski predsednik Putin je ob registraciji dejal, da je cepivo učinkovito in vzpostavlja trajno imunost. Znanstveniki iz sveta pa opozarjajo, da imajo premalo podatkov, da bi lahko sodili o tem.

Glavna tema v ruskih medijih zadnje dni je sicer dogajanje v Belorusiji.

"Avtoritarni predsednik Lukašenko, ki je udeležence protestov proti njemu, označil za ovce, je v zadnjih dneh dvakrat govoril s Putinom. Kremelj zelo pozorno spremlja dogajanje v Belorusiji, ob tem ima v mislih dogajanje v Ukrajini pred leti. Je pa Kremelj pripravljen nuditi pomoč v skladu z meddržavnim sporazumom," pravi naša dopisnica.

Andreja Gradišar, Vlasta Jeseničnik