Lastovka je ptica, ki je z gnezditvijo močno vezana na človeka in njegova prebivališča. Gnezdi v vaseh in mestih, zlasti v hlevih in gospodarskih poslopjih. Spomladi s svojo vrnitvijo iz toplih krajev naznanja pomlad, ko se konec poletja spet odpravi tja, pa skorajšnji prihod jeseni in nato še zime. Zvočni zapis o tej zanimivi ptici je pripravil naš notranjski dopisnik Marko Škrlj.

Najpogostejši vrsti lastovk se ločita tudi po tem, kje in kako si zgradita gnezda.

Lastovka je ptica, ki je z gnezditvijo močno vezana na človeka in njegova prebivališča. Gnezdi v vaseh in mestih, zlasti v hlevih in gospodarskih poslopjih. Spomladi s svojo vrnitvijo iz toplih krajev naznanja pomlad, ko se konec poletja spet odpravi tja, pa skorajšnji prihod jeseni in nato še zime. Sodelavec Notranjskega regijskega parka Tine Schein poudarja, da v Sloveniji poznamo 5 vrst lastovk.

"To so kmečka lastovka, mestna lastovka, breguljka, skalna in rdeča lastovka. Sicer se najpogostejši vrsti lastovk ločita tudi po tem, kje in kako si zgradita gnezda. Kmečke lastvoke gnezdijo predvsem v hlevih in objektih, ki so v bližini kmetije. Mestne pa gnezdijo pod samim kapom streh, vrh gnezda pa imajo zagrajenega z blatom. Gnezdo zgradijo v parih dneh."

Marko Škrlj