"Sem zanesljiv, natančen, deloven, odgovoren, hitro učljiv, komunikativen …" Suhoparni pridevniki v ponudbah ali prijavah na delovna mesta so po besedah Maje Đević Prah iz Zavoda Nefiks nesmiselni, če za njimi ne stojijo konkretne in jedrnate izkušnje. Tudi vikanje z malo začetnico ne kaže več na nespoštljiv odnos do naslovnika.

Pravila pisanja ponudb in prijav na delovno mesto

Nekateri delodajalci so do slovnične, jezikovne, pravopisne in slogovne brezhibnosti ponudb in prijav na delo bolj drugi manj kritični. Profesorica slovenščine Maja Đević Prah, zunanja svetovalka Zavoda Nefiks, poudarja, da morajo biti takšni dopisi jasni in jedrnati, opisi preteklih delovnih nalog pa konkretni.

"Če je v našem dopisu ogromno slovničnih napak in nedoslednosti, mi pa hkrati trdimo, da smo natančni, potem to ni ravno v redu. S tem pokažemo svoj odnos do jezika, svojega produkta, podjetja in nenazadnje tudi do bralca. " 

Forma oziroma oblika samega dopisa načeloma ostaja ista, spremenila pa se je raba velike začetnice pri vikanju.

"Ne bom rekla, da je narobe, če zapišemo "pošiljam Vam," vendar se moramo takšnega zapisa držati čez celoten tekst. Pomembno je, da smo pri pisanju dosledni. Sicer pa ne velja več, da z malo začetnico kažemo na manj spoštljiv odnos do bralca." 

Ponudbe in prijave na delovno mesto danes velikokrat pošiljamo prek elektronske pošte, zato moramo paziti, kako oblikujemo elektronsko sporočilo, ki smo mu  sicer dodali lično urejeno datoteko oziroma priponko. Že v samem elektronskem sporočilu lahko tako izpostavimo ključni stavek iz dopisa, ki ga pošiljamo v priponki.

Nataša Rašl