Terenska ekipa Prvega je sobotno jutro preživela na vrhu primorskega Triglava pred Tumovo kočo.

Zadnja planinska postojanka terenske ekipe: Tumova koča na Slavniku

Sobotno jutro je terenska ekipa preživela pred Tumovo kočo tik pod vrhom 1028 metrov visokega Slavnika – enega najbolj priljubljenih pohodniških ciljev Obalnokraške regije. Poimenovana je po dr. Henriku Tumi, znanem slovenskem alpinistu, planinskem ideologu, politiku in botaniku.

Slavnik je še danes zanimiv prav za botanike, področje je zavarovano kot naravni spomenik, in zoologe. Tukaj se med drugim potepajo lisice, šakali, kune, jazbeci, divje mačke, tudi medvedi in volkovi. Vendar to zgolj pomeni, da boste v snegu ali blatu samo lahko opazili kakšno stopinjovolka samega pa ne. Te zveri se namreč nas bolj bojijo, kot mi njih. 

Na Slavnik sicer vodi kar nekaj različnih poti. Najbolj priljubljeni sta tisti iz Podgorja (ena je položna, druga strmejša). Tumova koča pa je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih, izjemoma tudi ob drugih dnevih za večje skupine. Ta zadnji tisočak pred slovenskim morjem je sicer zelo priljubljen tudi med gorskimi kolesarji. Tudi njih smo gostili v terenskem studiu. 

Jure Čepin, Nataša Rašl