Tokrat smo se v Lokalnem času znova preselili na Gorenjsko in ker je pred vrati Veliki Šmaren je Romana Erjavec raziskala, kako je z romarskim turizmom na Brezjah.

Brezje, kraj, kamor romajo verni in ne verni, vsak s svojimi nagibi. In nihče ne odide razočaran.

Brezje so slovensko narodno svetišče,  ki romarje privablja že od leta 1863. Tu je  majhna cerkvica, posvečena sv. Vidu, stala že sredi 15. stoletja. Kasneje so ji prizidali  kapelo Marije Pomaga in v letu 1900 zaradi vse večjega obiska romarjev dozidali  današnjo cerkev, ki jo je škof Anton Bonaventura Jeglič leta 1898 izročil v oskrbo frančiškanom. Ti so si poleg cerkve postavili samostan. Leta  1988 je brezjansko cerkev  papež Janez Pavel II. razglasil za baziliko in jo potem  17. maja 1996, ko je prvič obiskal Slovenijo,  tudi obiskal in se vpisal v knjigo gostov. Letos pa mineva tudi 20 let , odkar je bila Bazilika  Marije Pomagaj razglašena za slovensko Marijino narodno svetišče. Čeprav najmlajše med vsemi v Sloveniji, pa je daleč najbolje obiskano. Letno jo obišče več kot 350 tisoč obiskovalcev iz vsega sveta. A zanimivo, čeprav  je tujih obiskovalcev letos občutno manj, pa so jih dodobra nadomestili slovenski .

Kot pravi Andreja Firšt Eržen vodja romarskega urada  so Brezje, letos  skorajda zapovedana postaja vseh, ki raziskujejo Gorenjsko in  obiskujejo bližnje turistične centre.

"To spremljamo tudi na družbenih omrežjih, kjer Brezje letos pogosto nastopajo, saj so mnogi letos po več desetletjih  spet prvič na Brezjah, kjer so bili zadnjič s svojimi starši."

Romarski turizem je zato  v vzponu, in kot prvi Robert Bahčič, ga spremljajo tudi s posebnimi vpisnimi knigami že od leta 1957. In do danes se jih je nabralo,pravi rektor brezjanske bazilike Robert Bahčič že za 23 metrov

"Včasih pride z željo, da bi v teh knjigah poiskal vpise svojih staršev izpred  trideset let. In če ve vsaj približni datum mu radi ustrežemo."

In kaj je tisto, kar ljudi vleče na Brezje?

"Če rečemu temu energija, tradicija, vera dediščina, upanje, ali kakorkoli že, človek pride na Brezje, ker nekaj išče in nihče, veren ali neveren ne odide ravnodušen," še pravi Andreja Firšt Eržen.

Romana Erjavec