Sloni niso nerodni, so pa podvrženi dolgčasu, saj spijo le 4 ure dnevno. Vode ne pijejo z usti, ampak si jo tja brizgnejo s trobcem – naenkrat kar 6 litrov. 12. avgust je mednarodni dan slonov. V osnovi poznamo tri vrste – to so afriški savanski slon, afriški gozdni slon in azijski slon. Slednjega smo obiskali v ljubljanskem živalskem vrtu. Oskrbnik Gange, Matija Ramšak, je povedal, da kar nekaj stereotipov povezanih s sloni, ne drži. Kot na primer ta, da si neroden kot slon v trgovini s porcelanom.

Sloni niso nerodni, so pa podvrženi dolgčasu, saj spijo le 4 ure dnevno. Vode ne pijejo z usti, ampak si jo tja brizgnejo s trobcem – naenkrat kar 6 litrov.

12. avgust je mednarodni dan slonov. V osnovi poznamo tri vrste – to so afriški savanski slon, afriški gozdni slon in azijski slon. Slednjega smo obiskali v ljubljanskem živalskem vrtu. Oskrbnik Gange, Matija Ramšak, je povedal, da kar nekaj stereotipov povezanih s sloni, ne drži. Kot na primer ta, da si neroden kot slon v trgovini s porcelanom.

"To ne drži. Sloni so izredno spretni, hitri, gibčni in dobri plavalci, edino kar drži je, da ne morejo skočiti. So pa sloni podvrženi dolgčasu - to je eno od 25 čustev, ki jih premorejo."

Azijska slonica Ganga je v ljubljanski živalski vrt prišla leta 1977. Na dan poje 60-80 kg hrane, od tega je 20 kg priboljškov, mednje sodijo korenje, jabolka, zelena, peteršilj, blitva, včasih tudi lubenica.

Pri slonih velja matriarhat - najstarejša slonica vodi družino ali čredo. Samci so v družini le do spolne zrelosti, to je do 12. leta starosti. Slonja leta štejemo enako kot človeška, povprečna življenjska doba azijskega slona je 60 let, afriškega pa še desetletje več.

Ana Skrt