Tehnologija spreminja svet. Novo tehnološko revolucijo pomeni 5G-mobilno omrežje pete generacije, ki bo omogočilo internet stvari in z njim nepretrgano povezanost številnih avtonomnih naprav. Ideje razvijalcev so privlačne – od samovozečih vozil do pametnih mest in domov. Več zabave in udobja, večja učinkovitost, večja varnost – torej boljši svet. Pa tudi več naprav in z njimi več podatkov. Ne le osebnih. Zato se je treba vprašati: kaj tak tehnološki razvoj pomeni za družbeni napredek in kibernetsko varnost? Kako torej regulirati razvoj tehnologije? Odgovore boste slišali v Studiu ob 17-ih, voditeljica bo Urško Henigman.

Sogovorniki pa bodo:

- Matjaž Ropret, urednik spletne strani tehnozvezdje.si,
- Andrej Tomšič, namestnik informacijske pooblaščenke,
- in Nina Pejič, raziskovalka mednarodnih odnosov in vzpona Kitajske.

Prvo komercialno mobilno omrežje pete generacije je že na voljo tudi v Sloveniji, država je te dni začela zbirati pripombe na osnutek razpisa za dodelitev frekvenc

Tehnologija spreminja svet. Novo tehnološko revolucijo predstavlja 5G – mobilno omrežje pete generacije, ki bo omogočilo internet stvari in z njim neprekinjeno povezanost številnih avtonomnih naprav. Ideje razvijalcev so privlačne – od samovozečih vozil do pametnih mest in domov. Več zabave in udobja, večja učinkovitost, večja varnost - torej boljši svet. Pa tudi več naprav in z njimi več podatkov. Ne le osebnih. Zato se je treba vprašati, kaj tak tehnološki razvoj pomeni za družbeni napredek in kibernetsko varnost? Kako torej regulirati razvoj tehnologije? Odgovori z voditeljico Urško Henigman in sogovorniki.

Gostje:
- Matjaž Ropret, urednik tehnozvezdje.si,
- Andrej Tomšič, namestnik informacijske pooblaščenke,
- Nina Pejič, raziskovalka mednarodnih odnosov in vzpona Kitajske.

Urška Henigman