Četrtega julija letos so v Črni na Koroškem odprli najdaljšo slovensko jeklenico oziroma zipline, poimenovano olimpline v čast vseh udeležencev olimpijskih iger, ki prihajajo iz Črne na Koroškem. Jeklenica z Navrškega vrha nad Črno mimo črnjanskih smučišč ponuja 1260 metrov adrenalina kar 206 metrov visoko na najvišjem delu. Se bosta z nje upala spustiti koroška dopisnica Metka Pirc in novinar Jure K. Čokl? Prvi na obisku odgovarja tudi na to vprašanje.

1260 metrov adrenalina

4. julija letos so v Črni na Koroškem odprli najdaljšo slovensko jeklenico oziroma zipline, poimenovano olimpline v čast vseh udeležencev olimpijskih iger, ki prihajajo s Črne na Koroškem. Jeklenica z Navrškega vrha nad črno mimo črnajnskih smučišč ponuja 1260 metrov adrenalina kar 206 metrov visoko na najvišjem delu. Se bosta z nje upala spustiti koroška dopisnica Metka Pirc in novinar Jure K. Čokl? Prvi na obisku odgovarja tudi na to vprašanje.

Črna se ponaša s celo vrsto olimpijcev in Olimpline je poleg olimpijske zbirke in olimpijske poti že tretja zanimivost, poimenovana po njih. Ravno domači olimpijci pa so tisti, ki so prvi preizkusili adrenalinsko jeklenico.

»Vau, brez besed sem, enkratno in noro doživetje, še enkrat grem takoj,« je povedala nekdanja smučarka Katjuša Pušnik. »Zelo v redu, strah me ni bilo, prej sem skakal na velikankah, pa nisem bil privezan, tu pa sem,« je razložil nekdanji smučarski skakalec Drago Pudgar. »Razgledi so čudoviti, vsepovsod gore, črna se lepo vidi, čudovito je,« pa je utrinke prvega spusta strnila plavalka Tjaša Oder.

Olimpijka Nataša Lačen je bila prva, ki je testirala jeklenico še pred njenim uradnim odprtjem. »Na začetku dobiš v 30 metrih 100 kilometrov na uro. Ker se pelješ mimo skale, res občutiš to hitrost, pozneje pa hitrosti ne občutiš več,« je dejala. Zipline ima zanjo še globlji pomen, saj je spomin na njenega letos preminulega brata Gregorja Lačna, sicer alpinista, ki je dal pobudo za to najdaljšo jeklenico v Sloveniji. Črnjani ga še posebej cenijo, zato so na Navrškem vrhu, kjer se začne 1260 metrov dolg spust, postavili spominsko tablo in klopco.

Da so usposobljeni inštruktorji, ki željne adrenalina ves čas skrbno spremljajo, že skoraj kot psihologi, smo slišali še v javljanju. »Udeleženci so večinoma navdušeni. Mogoče se na začetku najde kakšen, ki ga je malo strah, a se pogovorimo. Po spustu so vsi nasmejani in njihova prva reakcija je običajno, da se želijo še enkrat spustiti,« je pripovedoval inštruktor in profesor športne vzgoje na črnjanski osnovni šoli Marko Sonjak.

»A odštejem, ali greva na gas,« pa je vprašanje, s katerim skušajo opogumiti udeležence. Kot pravi Marko Sonjak, ponavadi odgovorijo: »gas«. Sicer pa vsakega udeleženca najprej stehtajo, glede na njegovo telesno višino in težo dobi ustrezen pas in škripec, s katerim je pripet na jeklenico ter obvezno čelado in nahrbtnik.

Že prvi dan ob odprtju se je po jeklenici spustila županja Romana Lesjak, saj je s tem želela pokazati, da je strah možno premagati. »Moj prvi vtis je odličen,« je dejala. Pravi, da so se že pred petimi leti začeli o jeklenici pogovarjati z alpinisti z Gregorjem Lačnom na čelu. »Od odprtja v začetku junija do zdaj so imeli okoli 500 obiskovalcev. »Tega smo zelo veseli. Prihajajo z vseh držav na svetu, bili so tudi iz Brazilije in še od kje. Mislim, da je Črna veliko naredila za turizem na Koroškem,« je povedala Lesjakova.

Najstarejši udeleženec, ki se je spustil po jeklenici je bil 78 let star dedek črnjanskega župnika Robija Sekavčnika, kar le še dokazuje, da so meje zgolj v glavah.

Pomembno je povezovanje čez mejo v okviru Geoparka Karavanke, Lesjakova pa pravi, da je jeklenica le začetek večjega parka na prostem, ki bi mu radi dodali še ferato do začetka Olimplinea, adrenalinski park z manjšo jeklenico za otroke, pogovarjajo se še o sankališču, v Žerjavu pa bi uredili še plezalno steno in viseče mostičke.

»V Črno ni težko priti, ko boste prišli, boste res zadeli v črno,« šaljivo pove Romana Lesjak.

 

Jure K. Čokl, Metka Pirc