Potem ko je že kazalo, da bo epidemija koronavirusa v Evropi v glavnem izzvenela, se število okužb vsaj v delu spet povečuje, Razmere so zaskrbljujoče zlasti na Zahodnem Balkanu, ki je očitno postal največje žarišče v Evropi. In od tam se vsaj deloma okužbe širijo v druge del stare celine. Vodja strokovne skupine za boj proti koronavirusu pri slovenski vladi Bojana Beovič je razmere na Balkanu celo primerjala s tistimi v Italiji ob začetku pandemije. Zanimivo pa je, da je Evropska unija Srbijo in Črno goro uvrstila na seznam držav, s katerimi so meje odprte.
Sicer pa nekaj več podrobnosti o najnovejšem dogajanju v tem delu sveta z našim beograjski dopisnikom Boštjanom Anžinom.

Pogovor z Boštjanom Anžinom, dopisnikom iz Beograda

Potem ko je že kazalo, da bo epidemija koronavirusa v Evropi v glavnem izzvenela, se število okužb vsaj v enem delu spet povečuje. Razmere so zaskrbljujoče zlasti na Zahodnem Balkanu, ki je očitno postal največje žarišče v Evropi.  In od tam se vsaj deloma okužbe širijo v druge dele stare celine. Okužene v BiH in v Srbiji štejejo s trimestnimi števili, v Črni Gori, že razglašeni za državo brez korone, preštevajo nove okužene. Vodja strokovne skupine za boj proti koronavirusu pri slovenski vladi Bojana Beovič  je razmere na Balkanu celo primerjala s tistimi v Italiji ob začetku pandemije. Zanimivo pa je, da je Evropska unija Srbijo in Črno goro uvrstila na seznam držav, s katerimi so meje odprte.

Dopisnik Boštjan Anžin za Srbijo pravi, da je nezaupanje javnosti v uradne podatke o okuženih in umrlih vse večje. Veliko je zgodb, kako umirajo cele družine, a menda se je to dejansko zgodilo "le" v enem primeru, ker so prišli po pomoč prepozno. V enem dnevu naj bi število pacientov na ventilatorjih poskočilo s 43 na 73. Policijska ura naj se sicer ne bi vrnila, so pa v nekaterih krajih že razglasili izredne razmere in sprejemajo številne preventivne ukrepe. Na ravni države pa nič, še vedno se govori, da bo v začetku avgusta potekal festival Exit, tudi druge večje prireditve so še vedno v načrtu.

"Zelo malo je omejitev, veliko je priporočil, ki pa se jih ljudje v praksi ne držijo. Maske so spet obvezne, a predvsem mlajši še vedno hodijo okoli brez njih. Na Kosovu so še najbližje temu, da razmišljajo o ponovni uvedbi ukrepov, v Severni Makedoniji pa življenje kljub številnim okužbam dokaj normalno poteka, zdaj so glavne prihajajoče volitve. Tako je bilo tudi pred volitvami v Srbiji, vse je moralo izgledati čimbolj normalno."

Drago Balažič